Připravte se na podzim: Recept na dýňový kompot provoněný vanilkou!
Dýně sice rostou především na podzim. Recept si ale můžete založit a vyzkoušet jej až v sezóně.
POTŘEBUJETE:
✔ 5 kg dýně
✔ 30 g kyseliny citronové
✔ 2 kg cukru
✔ 1 citron
✔ 1 vanilku
✔ ananasovou tresť
✔ 1 celou skořici
Nálev:
✔ 1 l vody
✔ 2 kg cukru
✔ 30 g kyseliny citronové
Před loupáním dýni omyjeme a velkým nožem ukrojíme oba konce plodu. Pak dýni rozkrojíme a po délce na poloviny, čtvrtky až osminky, dle velikosti plodu. Pak lžící vydlabeme měkkou dužinu se semínky a nožem oloupeme slupku tak, abychom dostali rovnoměrně hrubou dužinu. Očištěné měsíčky pokrájíme na kostky s hranou kolem 15 mm. Pak pokrájenou dýni uvaříme ve vodě, kterou mírně okyselíme kyselinou citronovou. Vaříme 10 minut. Ještě teplou dýni vybereme, necháme okapat a plníme do sklenic. Do sklenic před plněním na dno dáme: 2 až 4 mm silný plátek citronu, malý úlomek celé skořice, 5 kapek ananasové tresti a kousek vanilky. Pak zalijeme teplým cukrovým nálevem. Uzavřeme a sterilizujeme přibližně 10 minut.