Překvapte přátele na grilování: Připravte jim ajvar!

Skvěle se hodí ke grilovanému masu, nebo prostě jen tak k opečené bagetce.
POTŘEBUJETE:
✔ 3 červené kapie
✔ 3 žluté kapie
✔ 2 šalotky nebo 1 střední cibuli
✔ 3 lžíce oleje
✔ cukr krupici
✔ bílý vinný ocet
✔ 3 stroužky česneku
✔ 1 snítku rozmarýnu
Škrabkou na zeleninu zbavíme kapie slupky, pak je rozkrojíme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na kostičky o straně asi 3 mm stejně jako oloupanou šalotku. Připravenou zeleninu poté nasypeme na rozehřátý olej, 2 minuty restujeme, ztlumíme plamen a přidáme celé oloupané stroužky česneku a snítku rozmarýnu. Pozvolna dusíme doměkka, v případě potřeby podlijeme trochou vody. Před koncem osolíme a ochutíme vinným octem i špetku cukru. Pak z ajvaru odstraníme stroužky česneku a snítku rozmarýnu a necháme dobře vychladit. Ajvar si můžeme připravit dopředu. Pokud se ještě horký nalije do čisté sklenice a ihned uzavře, vydrží několik týdnů. Ajvar se podává ke grilovanému masu, ražniči a klobásám, chutná také v sendvičích a obložených bagetách.