Co s borůvkami? Připravte z nich vynikající víno!
Tohle ovocné víno si jistě zamilujete.
POTŘEBUJETE:
7 ½ kg borůvek
3 l vody
2 kg cukru
20 ml tekutých vinných kvasinek
1 balíček živné soli
Zralé, očištěné borůvky pomačkáme a necháme je v chladu kvasit asi týden. Pak je prolisujeme, šťávu slijeme ideálně do dubového soudku. Zbytek z borůvek opět zalijeme asi litrem vody a necháme ještě den, aby vyšla zbylý šťáva. Znovu prolisujeme. Dva litry vody svaříme s cukrem, nalijeme vše do soudku, přidáme kvasinky a živnou sůl. Soudek uzavřeme tak, aby v něm nebyl žádný vzduch, a víno necháme kvasit 6 až 8 týdnů. Potom víno stočíme do jiného soudku, necháme ještě 2 týdny stát a pak stáčíme do lahví.