Recepty z vajec: Masová bábovka plněná vejci
POTŘEBUJETE: 1,2 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového 1:1), 600 g tenkých párků, 300 g anglické slaniny v plátcích, 150 g strouhanky, 10 vajec, 3 cibule, 2 - 3 stroužky česneku, 3 snítky nasekané petrželky, 3 lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci másla na vymazání formy, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku sol,i ½ lžičky mletého černého pepře, špetku muškátového oříšku
Sedm vajec uvaříme ve vodě natvrdo (8 až 10 minut), pak je zprudka zchladíme a studené oloupeme. Mleté maso promícháme s 3 vejci, solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem. Do směsi přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, párky, pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového květu, vše důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažeme máslem a vyložíme plátky slaniny. Formu vyplníme polovinou masové směsi, povrch poklademe natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnáme zbytkem mletého masa. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 60 minut, pak bábovku otočíme dnem vzhůru, postavíme na plech a pečeme dalších 40 minut. Na plátky nakrájenou bábovku podáváme jak teplou, tak i studenou, s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.