Recepty s vejci: Koláč se špenátem a vajíčky
POTŘEBUJETE: 1 cibuli, 1 lžíci másl,a stroužek česneku, 800 g mraženého listového špenátu (spařeného vroucí vodou), 180 g zakysané smetany, 200 g sýru typu pecorino, 2 balení slaného křehkého těsta, 4 lžíce strouhanky, 4 natvrdo uvařené vejce, 1 rozšlehané vejce na potření, muškátový oříšek, sůl
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme nakrájený česnek. Vsypeme spařený a okapaný špenát a necháme krátce povařit, jen aby zavadl. Vmícháme smetanu a navrch nastrouháme sýr. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválíme jednu dávku těsta a vyložíme jím dno stěny otevírací koláčové formy o průměru 25 cm. Vidličkou propícháme dno a rovnoměrně posypeme strouhankou. Do formy dáme špenátovou náplň a vmáčkneme do ní uvařená oloupaná vajíčka. Vnitřní stranu těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a přiklopíme pokličkou z druhé části těsta, do které uprostřed vykrojíme asi 2cm otvor. Okraje spojíme, povrch koláče ozdobíme vykrájenými kousky ze zbylého těsta, vše potřeme vajíčkem a pečeme 30 až 40 minut dozlatova.
Více receptů njdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 15.