Recepty na pečivo: Podmáslový chléb

POTŘEBUJETE: 3 hrnky hladké mouky ,2 lžičky soli, 1/3 hrnku vody ,1 hrnek podmáslí, 1 lžíci medu, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce lněných semínek, 2 lžičky sušeného droždí, olej na vymazání
Do hnětače dáme nejdříve mouku se solí. Potom opatrně přidáváme studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Mícháme, dokud nebude těsto hebké. Pokud se těsto i po 10 minutách stále lepí, přidáme trošku mouky. Pak ho otočíme na lehce pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujeme hladkou kouli. Vložíme ji do lehce naolejované misky, zakryjeme ji vlhkou utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 60 minut. Poté ještě jednou zpracujeme těsto a vložíme do vymaštěné formy, ideálně do srnčího hřbetu. Necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 250 °C a na dno dáme kastrůlek s horkou vodou. Vložíme nakynuté těsto ve formě a pečeme 45 minut, po 5 minutách stáhneme teplotu na 220 °C. Ještě horký chléb vyklepneme a necháme na mřížce vystydnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.