Recepty na pečivo: Francouzská bageta
POTŘEBUJETE: 3 lžičky sušeného droždí, 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vody, 1 lžičku soli, 1 lžíci olivového oleje, špetku cukru
Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek a necháme vykynout (i v případě, že použijeme sušené droždí). Mouku smícháme se solí, přilijeme kvásek a olej a zpracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu. Na pomoučeném plechu vytvoříme dvě bagety, opět je přikryjeme a necháme kynout další půlhodinu. Troubu předehřejme na 220 °C. Bagety odkryjeme a na každé uděláme tři šikmé zářezy zhruba do poloviny. Otevřeme rozpálenou troubu a na dno vlijeme čtvrt hrnku vody, přidáme plech s bagetami a rychle zavřeme, aby pára neunikla. Pečeme asi 20 minut, dokud nezezlátnou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.