Recepty na pečivo: Máslové croissanty
POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky, 20 g čerstvého droždí, 10 g soli, 80 g medu, nebo třtinového cukru, 2 lžičky vanilkového cukru, 300 ml studené vody, 250 g studeného másla, 1 bio vejce pokojové teploty
Do mísy od robotu nasypeme mouku. Přidáme sůl a cukr na jednu stranu mísy a droždí rozdrobíme na druhou stranu. Přidáme vodu a na střední stupeň těsto hněteme cca 10 minut. Hotové zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do lednice. Pak ho rozválíme do obdélníku. Mezi dva kusy pečicího papíru rozválíme studenou kostku másla, poté ji položíme na rozválené těsto. Těsto válečkem několikrát vyválíme, aby se máslo zapracovalo. Vždy válíme, pak těsto přeložíme a znovu jej rozválíme (3x). Poté zabalíme máslové těsto opět do fólie a znovu jej dáme na hodinu do lednice. Pak jej vyjmeme a znovu rozválíme a opět aspoň 3x přeložíme a rozválíme. Těsto dáme opět do fólie a necháme další hodinu v lednici odpočívat. Vše ještě jednou opakujeme, těsto znovu dáme do fólie a nyní necháme aspoň 8 hodin odpočívat v lednici. Po této době těsto rozdělíme na 2 stejně velké díly, které rozválíme na obdélníky. Nožem v nich vykrojíme úzké dlouhé trojúhelníky, které zabalíme od širokého konce ke špičce. Kraje trošku zahneme, aby měly typický tvar. Croissanty dáme na plech s pečicím papírem a necháme je 1,5 – 2 hodiny kynout. Nakonec je pomašlujte vajíčkem. Do trouby předehřáté na 200 °C dáme plechy nahoru a dolů na 10 minut, pak je přehodíme a opět pečeme 10 minut. Poté je vytáhneme a croissanty dáme na mřížce vychladnout.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 16.