LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Do Lomnice nad Popelkou na suchary!
Lomnice nad Popelkou se nachází na pomezí Českého ráje a Krkonoš. Pro okolí jsou typické roubené stavby. Nedaleká vesnice Karlov proto byla vyhlášena památkovou rezervací. Okolí města vybízí k pěším i cyklistickým výletům. Oblíbeným turistickým cílem je i nedaleká rozhledna na vrchu Tábor nebo Smetanova vyhlídka.
* Pokud se vydáte do okolních lesů, určitě neminete ani zříceniny hradů Bradlec a Kumburk. Na Kumburku byla nově postavena vyhlídková věž, kterou doporučujeme navštívit během západu slunce.
* Lomnický zámek pochází z 16. století. V současnosti zde sídlí městské kulturní centrum a pravidelně tu pořádá výstavy, koncerty či besedy. V zámeckých zahradách funguje během srpna letní kino. Promítat se budou české filmy.
* Nedaleké Prachovské skály jsou rájem nejen pro horolezce. Skalní útvary tu vytváří spletitou síť průchodů a chodbiček. Pomyslným středem je romantické skalní město. Pro svůj výlet si můžete vybrat z několika dobře značených tras.
LOMNICKÉ SUCHARY
Prvním výrobcem sucharů byl pravděpodobně pekař Antonín Kynčl, který je připravil už před rokem 1800. Oblibu si tato pochoutka získala až ve 20. století, kdy se začala vyvážet i mimo Rakousko-Uhersko.
POTŘEBUJETE:
✔ 250 g hladké mouky
✔ 250 g polohrubé mouky
✔ 250 g másla
✔ 100 g mandlí a lískových oříšků
✔ citronová kůra
✔ špetka soli
✔ 2 žloutky
✔ 1 kostka droždí
✔ 50 g cukru
✔ 250 ml mléka
Na obalení: vanilkový cukr, rozpuštěné máslo
1. Ze všech ingrediencí si připravíme těsto, které necháme v teple vykynout.
2. Utvoříme veky, které pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi půl hodiny.
3. Upečené veky necháme zchladnout a rozkrájíme je na tenké plátky. Z obou stran pomašlujeme rozpuštěným máslem, obalíme ve vanilkovém cukru a vrátíme do trouby prosušit.