LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Severní Morava má bohatou kuchyni jen z mála ingrediencí!
Severní Morava a Slezsko, to nejsou jen zalesněné vrcholky hor, ale i půvabné dřevěné vesničky, hrady a zámky, kde na vás dýchne historie, nebo naopak moderní industriální města. A všehochuť zažijí i vaše mlsné jazýčky. Smlsnout si tu můžete třeba na bigosu nebo na bryji. Že nevíte, co to je? Vydejte se s námi poznávat (nejen) dobroty tohoto nesmírně pohostinného kraje!
Region se pyšní četnými archeologickými nálezy, které dokládají osídlení už v době pravěku. Během středověku byla severní Morava centrem slezských knížectví. Vzkvétala zejména Opava či město Nový Jičín. Nejvýznamnějším obdobím však byl přelom 18. a 19. století, kdy se tu rozvíjel textilní, sklářský i těžební průmysl. Proto je i dnešní severomoravský kraj tak pestrý. I gastronomie je tu bohatá, ačkoli zdejší obyvatelé měli o jídlo spíše nouzi. Její základ tvoří zejména brambory, z nichž se připravují knedlíky a placky na mnoho způsobů. Vydatné jsou i pokrmy z masa, mezi nejoblíbenější moučníky patří koláče s ovocem i pochutiny z perníkového těsta.
Štramberk: Až do pravěku
Štramberk se rozprostírá v podhůří Beskyd jen několik málo kilometrů od známého průmyslového města Kopřivnice. Založen byl v polovině 14. století, jeho historie ale sahá až do pravěku. Ve zdejší jeskyni Šipka totiž byly nalezeny ostatky neandrtálského dítěte.
* Město je vyhlášenou památkovou rezervací, a to zejména pro typickou roubenou architekturu zdejších domů. Překrásné je i náměstí. Právě tam najdete i nové muzeum malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, které nabízí expozici o životě i díle tohoto uznávaného umělce. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 9. a 17. hodinou s pauzou od 12 do 13 hodin. Vstupné činí 50 korun.
* Původ štramberského hradu není znám. Původně prý měl stát na protějším vrchu, ale stavbu nakonec překazili trpaslíci z jeskyně Čertova díra. Jeho dominantou je gotická válcová věž Trúba, odkud se nabízí pěkný pohled do okolí. Vstupné do věže stojí 40 korun.
* Jeskyně Šipka je archeologickým nalezištěm, které dokládá vůbec nejstarší zaznamenaný pohyb člověka na našem území. Zároveň se tu také vyskytuje vzácná květena., rostou tu například chráněné druhy kapradin. Jeskyně je volně přístupná po celý rok.
ŠTRAMBERSKÉ UŠI
Jejich historie váže k roku 1241, kdy si nepřátelské tatarské vojsko rozložilo tábor nedaleko štramberského hradu. Místní obyvatelé však po setmění ležení vytopili, a když voda opadla, našli v táboře pytle s uřezanýma lidskýma ušima, které Tataři usekávali svým nepřátelům. Od té doby se ve Štramberku vždy v předvečer svátku Nanebevstoupení Páně peče tato perníková cukrovinka slazená medem. Od roku 2007 jsou pod ochranou EU.
POTŘEBUJETE:
✔ 2 vejce
✔ 170 g moučkového cukru
✔ 50 g medu
✔ 300 g hladké mouky
✔ 1/3 lžičky jedlé sody
✔ citronová kůra
✔ 1 lžička perníkového koření
1. Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které obalíme potravinovou fólií a necháme alespoň 24 hodin uležet v lednici.
2. Druhý den těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme oválné placičky.
3. Placičky pečeme v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 3 – 5 minut. Těsto musí být lehce nedopečené.
4. Ještě teplé placičky srolujeme do tvaru ouška a vložíme do užší skleničky, aby držely tvar i po vychladnutí.