LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Ochutnejte sladké i slané polévky!

Během toulek po východních Čechách můžete ochutnat třeba mnoho druhů polévek. Na Hradecku dokonce takovou, která se vaří z ovoce!
HRADEC KRÁLOVÉ: Někdejší Salon republiky
Dnešní podobu město získalo na počátku 20. století, kdy zde působili světoznámí architekti Jan Kotěra a Josef Gočár. V tomto období v Hradci vyrostlo mnoho secesních a funkcionalistických staveb, díky nimž se mu pak dlouhá léta přezdívalo Salon republiky. V létě tu můžete navštívit mimo jiné i rockový festival Rock for People. A co dalšího?
* Budova Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží patří mezi nejkrásnější stavby ve městě. Součástí sbírek jsou cenné městské památky i hudební rukopisy bývalých královéhradeckých literátních kúrů. Až do konce srpna zajděte na výstavu tropických motýlů. Otevřeno je od úterý do neděle od 9. do 17. hodin. Vstupné stojí 100 Kč.
* Vstupní bránou do historického centra je renesanční Bílá věž, odkud se nabízí jedinečný pohled na vrcholky Orlických hor. Nezapomenutelným zážitkem je návštěva brány po setmění. Více informací získáte v Hradeckém informačním centru.
* V Obřím akváriu v Baarově ulici žije přes 40 druhů ryb. Druhá část prohlídky vás zavede do pralesa, kde můžete obdivovat pestrobarevné orchideje či bromélie a na vlastní kůži si vyzkoušet, co všechno pobyt v tropech obnáší. Otevřeno je každý den kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Vstupné 120 Kč.
RAMBULICE
Rambulice je sladká polévka typická pro Hradecko, která se připravuje většinou na podzim ze sezonního ovoce. Dříve se zahušťovala pouze smetanou a patřila mezi oblíbená dětská jídla.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 litr vody
✔ špetka soli
✔ 250 g ovoce (švestky, jablka a hrušky)
✔ 250 ml kysané smetany
✔ 1 lžíce solamylu
✔ podle chuti skořice, badán či anýz
✔ cukr na doslazení
1. Ovoce omyjeme, pokrájíme, zbavíme pecek a jádřinců a dáme vařit do vody se špetkou skořice, badyánem, anýzem a trochou soli.
2. Až se ovoce rozvaří, směs dochutíme a zahustíme smetanou s rozmíchaným solamylem.
3. Opět krátce povaříme a můžeme podávat třeba s hrstkou piškotů.
KRKONOŠE: Nejstarší pohoří u nás
Krkonoše vznikly před více než 400 miliony let a patří tak mezi naše nejstarší horské masivy. Turistům se tu nabízí spousta aktivit: od pěší turistiky přes cyklistiku až po adrenalinové zážitky. Co by kamenem dohodil je to odtud i za polské hranice. Okouzlující pohled do okolí nabízí vrchol naší nejvyšší hory Sněžky, která se tyčí do výšky 1602 metrů nad mořem.
* Určitě znáte některou z pověstí o pánovi hor Krakonošovi. Jedna z nich praví, že v útrobách Sněžky je ukryt drahocenný poklad. I vy po něm můžete zkusit zapátrat, pokud se vypravíte do Dolu Kovárna v Peci pod Sněžkou. Prohlídku si objednejte předem. V létě je otevřeno od čtvrtka do neděle.
* Augustiánský klášter ve Vrchlabí byl založen v 18. století a uvnitř se nachází expozice Krkonošského muzea s názvem Kámen a život. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 8. a 17. hodinou. Vstupné záleží na délce prohlídky, hodinová vyjde na 100 Kč.
* Adrenalin zažijete při procházce stezkou v korunách stromů, která byla v Krkonoších otevřena nedávno. Najdete ji nedaleko Janských Lázní a během cesty na vrchol se seznámíte s faunou a flórou Krkonošského národního parku. Otevřeno je denně od 9.30 do 19 hodin. Vstupné pro dospělého pořídíte za 220 Kč
KRKONOŠSKÉ KYSELO
Kyselo je polévka z chlebového kvásku, kterou lidé často připravovali proto, že suroviny, které na ni byly potřeba, byly i v chudém Podkrkonoší vždy dobře dostupné.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 litr vody
✔ 200 g chlebového kvasu
✔ 50 g másla
✔ 10 g sušených hub nebo 100 g čerstvých hub
✔ 1 cibule
✔ 4 vejce
✔ 1 dl smetany
✔ 500 g brambor
✔ sůl, kmín
1. Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme, osolíme a přidáme vývar z namočených hub, které rozsekáme a přisypeme do polévky.
2. Kyselo půl hodiny zvolna vaříme. Mezi tím si na pánvi osmažíme cibulku a umícháme vejce. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme.
3. Po půl hodině do polévky přidáme cibulku a míchaná vejce a povařené brambory.