Když na vás lezou podzimní choroby, posilujte tělo přírodně: Jídlem ku zdraví!
Podzimní plískanice, studená rána, vítr, déšť. To vše nám na zdraví rozhodně nepřidá. Aby se o nás choroby ani nezačaly pokoušet, přinášíme pár tipů, jak v tomto ročním období upravit jídelníček.
■ Omezte potraviny s velkým množstvím živočišných tuků s převahou nasycených mastných kyselin a nahraďte je rostlinnými zdroji. Ideálně těmi, které obsahují omega3 nenasycené mastné kyseliny. Ty totiž mají prokazatelně protizánětlivé účinky. Jezte mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej, 2 – 3x týdně zařaďte do jídelníčku mořské ryby, pokud to nejde, jezte rybí olej. Je vhodné jíst také mandle nebo mandlové máslo, protože mandle obsahují silný antioxidant, vitamin E. „Lněná semena kupujte vždy vcelku. Lze je snadno pomlít v mlýnku na mák. Vždy pomelte jen takové množství semen, které jste schopni ihned zkonzumovat. Skladovaná semena mohou podlehnout žluknutí,“ radí čtenářkám Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold.
■ Zařaďte do jídelníčku více vitaminu C. Největšími zdroji vitaminu C jsou rakytník, šípky a kiwi, ze zeleniny je vhodné kysané zelí.
■ Udržujte správnou mikroflóru ve střevech, díky tomu budete mít silnější imunitu. Kromě ovoce a zeleniny se hodí vláknina z luštěnin. „Nenechte se ošálit mýty, že luštěniny nadýmají, nejsou vhodné jíst před sportem pro vysoký obsah vlákniny, nejsou chutné nebo se musí dlouho dopředu namáčet,“ radí Milan Merva a dodává: „Luštěniny bývaly základní potravinou a často nahrazovaly maso. Také se již dříve vědělo, jak luštěniny upravovat, abychom předešli trávícím problémům a nadýmání. Lepší stravitelnosti lze dosáhnout umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi.“