Pečeme na Vánoce s cukrářem Honzou: Babiččiny perníčky
Nadešel čas pečení a každá z nás hledá recept na cukroví, kterým by obohatila klasiku, již pečeme rok co rok. Cukrář Honza Šťástka (40) z Nupak u Prahy připravil pro Aha! pro ženy zajímavé tipy na jednoduché a přitom výborné cukroví. Péct s ním budeme následující tři týdny. K jeho receptům pak přidáváme další dobroty, které by na svátečním stole neměly chybět. Na své si přijdou i ti, kteří musejí dbát na bezlepkovou dietu. Pusťme se do toho!
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg hladké mouky
✔ 200 g moučkového cukru
✔ 8 lžic medu
✔ 5 vajec
✔ 1 lžičku jedlé sody
✔ 3 lžičky mleté skořice
✔ ½ lžičky mletého hřebíčku
✔ strouhanou citronovou kůru
Na polevu:
✔ 1 bílek
✔ 200 g moučkového cukru
✔ 1 lžičku solamylu
✔ 1 lžičku citronové šťávy
JAK NA TO:
V misce utřeme 4 vejce s cukrem a medem. Mouku smícháme s jednou sodou a mletým kořením, postupně ji vmícháme do vaječné směsi a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie, důkladně utěsníme a necháme alespoň 24 hodin v chladu uležet. Před vykrajováním těsto vyjmeme a necháme v pokojové teplotě odpočinout, pak ho rozválíme a vykrajujeme různé tvary perníčků. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 ºC dohněda. Ke konci pečení je potřeme rozšlehaným posledním vejcem. Hotové perníčky necháme vychladnout. Polevu si připravíme tak, že smícháme předepsané ingredience v misce a třeme je tak dlouho, až vytvoří bílou a lesklou tužší hmotu. Tou potom pomocí cukrářského sáčku perníčky zdobíme.