LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLEM: Na něco dobrého na Pálavu i Znojemsko!
Pavlovské vrchy, nebo také Pálava, jsou nejsušší a nejteplejší oblastí v ČR. Zdejší klima vytváří ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Uvidíte tu vesnice plných sklípků, kde vás vinaři rádi pohostí. Rozsáhlý lednicko-valtický areál nabízí nespočet turistických i cyklistických tras, stejně jako oblast Milovického lesa a okolí vodní nádrže Nové Mlýny.
* Pod názvem Modré Hory se skrývá pět vinařských obcí, které jsou odpradávna známá pro svá vynikající červená vína. Vesnice propojuje hustá síť značených tras, z nichž nejznámější je páteřní Cyklostezka Modré Hory. Doporučujeme posezení ve sklípku historického vinařství Lacina ve Velkých Pavlovicích. Dozvíte se zajímavosti o pěstování vinné révy i výrobě vína a čeká vás i ochutnávka.
* V horkých dnech oceníte místo, kde se svlažit. Vydejte dr třeba do autokempu Merkur v Pasohlávkách, kde se nachází hned dvě laguny s travnato-písčitými plážemi, skluzavkou a půjčovnou šlapadel.
* Město Mikulov je plné památek. Jmenujme např. renesanční náměstí, židovskou čtvrť či barokní zámek. Milovníci tajemna by si pak měli prohlédnout Dietrichsteinskou hrobku v podvečer, jen za svitu svící. Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin, vstupné na denní prohlídky stojí 60 Kč, na večerní 80 Kč. Na přesné termíny konání večerních prohlídek se ptejte v informačním centru.
JAHELNÍK
Jáhly patřily mezi oblíbené suroviny zejména na Slovácku, později se ale rozšířily po celém území Moravy. Připravovaly se ve sladké i slané verzi. To podle toho, jaké další potraviny zrovna byly ve sklepě.
✔ 500 g jáhel
✔ 3 vejce
✔ 1-2 balíčky vanilkového cukru
✔ 1 lžíce medu
✔ 250 g jablek
✔ skořice
✔ lískové a vlašské ořechy
1. Z jáhel si připravíme kaši povařením jáhel v mléce v poměru 1:2.
2. V úzké nádobě vyšleháme bílky do tuhého sněhu.
3. Jablka si nastrouháme nahrubo, přimícháme nasekané ořechy a zasypeme skořicí.
4. V míse si rozšleháme žloutky s vanilkovým cukrem a medem. Přidáme jahelnou kaši, promícháme a po částech opatrně přidáváme i sníh z bílků.
5. Do vymazaného a vysypaného pekáčku vrstvíme polovinu jáhelné směsi, na ni poklademe směs z jablek a následně opět překryjeme směsí z jáhel.
6. Pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů, dokud povrch jahelníku nezrůžoví. Vychladlý moučník posypeme moučkovým cukrem.
ZNOJEMSKO: Podzemním bludištěm…
Bývalé královské město Znojmo založil Přemysl Otakar I. A nachází se jen 8 kilometrů od hranice s Rakouskem. Dochovalo se tu plno památek, jejichž krásy můžete obdivovat třeba z turistického vláčku nebo z takzvaného Vinobusu, který návštěvníky vozí po zajímavých vinařských místech nejen ve městě. K procházkám v přírodě vybízí Národní park Podyjí.
* Pokud máte rádi tajemno, vydejte se do znojemského historického podzemí. Prohlídková trasa měří 800 metrů a uvidíte během ní dramatické scény, které rekonstruují historické události, které se ve městě odehrály. Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin, plnocenné vstupné stojí 95 Kč.
* Pozoruhodný renesanční vodní mlýn ve Slupi názorně ukazuje, co dříve obnášelo mlynářské řemeslo. Zdejší náhon existuje už od poloviny 14. Století. Budete-li sem mít cestu 2. září, užijete si tu slavnosti chleba. Mlýn je otevřen od úterý do neděle vždy od 9 do 17 hodin s přestávkou mezi 12. a 13. hodinou. Vstupné stojí 60 korun.
* Barokní zámek ve Vranově nad Dyjí se tyčí na skále nad řekou a během prohlídky vás uchvátí zejména honosné interiéry, které přibližují bydlení šlechticů na zámku v průběhu 18. a 19. století. V zámecké kočárovně je rovněž instalovaná sezónní výstava výrobků keramických manufaktur z celého světa. Otevřeno je od úterý do neděle mezi 10. a 16. hodinou. Vstupné na oba okruhy vás vyjde na 200 Kč.
OKURKOVÁ POLÉVKA
Na Znojemsku se odpradávna dařilo okurkám. V letních měsících z nich hospodyně připravovaly nejen saláty, ale také studené polévky, které dokonale osvěžily. Recept se později rozšířil po celé Moravě.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 čerstvá okurka
✔ 3 stroužky česneku
✔ 3 lžíce oleje
✔ 2 lžíce sekaného kopru
✔ ¾ l vody
✔ ½ l acidofilního mléka
✔ sůl
✔ pepř
1. V misce utřeme česnek se solí a za stálého míchání po kapkách přidáváme olej.
2. Okurku oloupeme, pokrájíme na kostky, opepříme a spolu s nasekaným koprem přidáme k česneku.
3. Směs zalijeme acidofilním mlékem a vodou a dobře promícháme. Dle chuti dosolíme.