Josef Vinklář (†76) alias doktor Cvach z Nemocnice na kraji města - Životní roli sebral Hrušínskému | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Josef Vinklář (†76) alias doktor Cvach z Nemocnice na kraji města - Životní roli sebral Hrušínskému

Fotografie
Fotografie (internal)

Josef Vinklář (†76), národem nenáviděný doktor Cvach z legendární Nemocnice na kraji města, který před čtyřmi lety podlehl rakovině plic, by se v příštích dnech dožil 80 let. Jen málokdo však už dnes ví, že k hvězdné slávě mu pomohl kolega Rudolf Hrušínský (†73), který byl první režisérovou volbou pro jednu z nejznámějších Vinklářových doktorských rolí!

Vedle doktora Cvacha se Vinklář proslavil zejména rolí ředitele záchranky Jaroše v seriálu Sanitka. Přitom jej původně vůbec hrát neměl – ta role byla psána na tělo Rudolfu Hrušínskému staršímu! „Při psaní téhle role se v obsazení počítalo s Rudolfem Hrušínským. Jenže ten byl v té době v nemilosti režimu a pohlavárů Československé televize, a tak velkou roli točit nesměl,“ vzpomíná režisér Sanitky Jiří Adamec.

Vinklář tedy roli po slavnějším kolegovi převzal, a nebyl to prý jediný případ. V době, kdy Hrušínský čelil nejrůznějším nástrahám tehdejšího režimu, byl Vinklář pro řadu režisérů typově nejbližší volba místo Hrušínského. Podobně jímavý a smutný výraz obličeje, buldočí pohled i zastřený hlas... A Vinklářova kariéra strmě stoupala vzhůru...

Televizní dokument o Josefu Vinklářovi k jeho nedožitým osmdesátinám vysílá dnes večer televize Prima v rámci cyklu Top Star Extra.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.