Vyvarujte se letních nástrah nejen s klimatizace...

Léto odstartovalo v plné své síle, teploty se i u nás přes den vyšplhaly nad třicet stupňů a také noci byly tropické. Pak naráz přijdou bouřky a ochlazení, že vytahujeme mikiny a svetry. K tomu má pré otravný hmyz, který nám může pořádně otrávit posezení venku i spánek v noci. Existují však jednoduché tipy a triky, jak na letní nástrahy vyzrát. Jak se kvůli klimatizaci nepřipravit o pohodové chvíle, které potraviny nás nejlépe ochladí a proč je nezbytný odpolední šlofík?
Pozor na bakterie
S provozem klimatizace je také spojeno riziko zvýšeného výskytu a kumulace škodlivých mikroorganismů. Nedostatečně vyčištěné filtry omezují proudění vzduchu a mohou vést k množení bakterií a nežádoucích mikroorganismů. „Zvlášť v automobilech ve špatně udržovaných klimatizacích se mohou vyskytovat plísně a bakterie, nejčastěji bakterie Legionella, která způsobuje takzvanou nemoc z klimatizace. Ta se velmi podobá zápalu plic. Jejími příznaky jsou celková slabost, bolesti hlavy a suchý kašel, který doprovází bolest na hrudi. Dezinfekce a čištění pylových filtrů v klimatizaci by se mělo provádět ideálně každoročně,“ dodává Stodůlka. Klimatizace v autě by měla také být správně nastavena. Optimální rozdíl mezi teplotou uvnitř a venkovní teplotou je 5°C. Klimatizace by se přitom měla zapínat jen na 15 minut a teplota by neměla klesnout pod 21°C. Ochlazený vzduch by měl foukat směrem nahoru na čelní sklo.
Zelená střecha na domě
Podle odborníků nejvíce tepla v létě přichází do našich domovů přes střechu. V nezatepleném podkroví může teplota vystoupat i na 40°C, zatímco ve správně zatepleném by to nemělo být více než 27°C. Velkým trendem posledních let jsou takzvané zelené střechy, které kombinují vegetaci s klasickou střešní konstrukcí. Fungují jako přírodní klimatizace. Snižují teplotu a zachytávají dešťovou vodu, prach i hluk. Novinkou jsou takzvané bipolární střechy, které kombinují zelené střechy s fotovoltaickými panely.
Rolky z roštěnky se zeleninou
POTŘEBUJETE
150 g mrkve
150 g zelených fazolek
sůl
800 g hovězí roštěnky
1 lžíci kořenicí směsi Podravka Natur grill classic
1 červenou papriku
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce olivového oleje
75 ml červeného vína
Mrkev očistíme a nakrájíme na dlouhé proužky. Fazolky dobře očistíme. Nakrájenou mrkev a fazolky krátce blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a necháme vychladnout. Hovězí roštěnou nakrájíme na užší a delší plátky a posypeme je kořenící směsí. Na jednotlivé plátky položíme mrkev, fazolky a na nudličky nakrájenou a očištěnou papriku. Plátky srolujeme, zpevníme párátkem, aby se nerozpadly, a obalíme v hladké mouce. Na grilovací pánev nalijeme olej a dobře jej zahřejeme. Připravené rolky grilujeme ze všech stran. Když jsou rolky růžové, podlijeme je červeným vínem a ještě chvíli grilujeme. Hotové rolky vložíme do mísy s víkem, přelijeme je výpekem, zakryjeme a necháme 5 až 10 minut odpočinout. Servírujeme s vařeným bramborem nebo zeleninovým salátkem.
Více čtěte v tištěném APŽ číslo 28.