Vytaženo z archivu Nemocnice na kraji města | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Vytaženo z archivu Nemocnice na kraji města

Karel Höger stihl natočit jen exteriérové scény s Josefem Abrhámem v roli Arnošta Blažeje...
Karel Höger stihl natočit jen exteriérové scény s Josefem Abrhámem v roli Arnošta Blažeje... (Česká televize)

Mělo jít o herecký koncert Karla Högera (†67), kterému byla role primáře Sovy v seriálu Nemocnice na kraji města z pera Jaroslava Dietla (†56) psána přímo na tělo.

V roce 1976 začal natáčet, na jaře 1977 ale náhle zemřel a tvůrci v čele s režisérem Jaroslavem Dudkem museli jeho postavu narychlo přeobsadit. Po mnoha peripetiích volba padla na Högerova kamaráda, slovenského herce Ladislava Chudíka (86), který se jí zhostil více než se ctí.

„Když pan Höger odešel, stáli jsme shromáždění před natáčením po chodbách, opření o stěny a všichni jsme plakali. Řešilo se, že se práce na seriálu zastaví, protože pan Dudek nechtěl přijmout žádného náhradníka. Pak ale Iva Mathé napadlo vydat se na Slovensko a vyslovil jméno Ladislava Chudíka,“ zavzpomínala na nelehkou dobu herečka Eliška Balzerová (61), která si zahrála Alžbětu Čeňkovou.

„Je tomu už skoro 26 let, co jsem přišel na Kavčí hory. Bylo to období velkého šoku. Karel, můj velký kamarád, se během natáčení musel s tímto světem rozloučit, stejně jako s rolí, na kterou se připravoval tak rád,“ říká i Chudík, kterého role Sovy nesmírně proslavila.

Přitom zpočátku vůbec nebylo jisté, že do seriálu nastoupí. „Já umím česky, básně recituju, všechno, ale to je pro mě jak v cizím jazyce, to bude hrozné. Navíc vy jste v rozjetém vlaku a já musím za vámi naskočit,“ strachoval se tehdy herec, když za ním štáb v čele s režisérem Dudkem přijel na Slovensko a přemlouval ho, aby na roli kývl.

Jeho obavy se ale ani v nejmenším nenaplnily a roli vlídného, ale spravedlivého primáře Sovy si od té doby oblíbily miliony diváků různých generací. „Situace po smrti pana Karla Högera byla katastrofální, to se málokrát zažije. Ale osud to pak, myslím, vyřešil šťastně a adekvátně,“ řekl k Chudíkovu angažmá Josef Abrhám (71) alias primář Blažej.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.