Špagety all´amatriciana – Itálie

POTŘEBUJETE: 340 g guanciale nebo slaniny 2 mrkve 1 větší cibuli 4 stroužky česneku 1 snítku rozmarýnu 1 snítku šalvěje 2 lžíce másla 2 lžíce červeného vína 800 g sterilovaných loupaných rajčat 500 g špaget 2 lžíce olivového oleje extra virgin 1 lžičku chilli sýr pecorino sůl mletý pepř
Guanciale či slaninu nakrájíme šikmo na 5mm proužky a opékáme je v kastrolu zhruba 15 minut při středním stupni dokřupava. Vyjmeme ji děrovanou lžící a necháme na papírové utěrce okapat. Oloupeme mrkev, cibuli a česnek a nakrájíme je nadrobno. Do prázdného hrnce s vypečeným tukem přidáme máslo, mrkev a cibuli, zlehka osolíme a za stálého míchání restujeme zhruba 6 minut doměkka. Přisypeme polovinu česneku, rozmarýn a šalvěj a opékáme ještě 2 minuty. Zalijeme vínem a vaříme ho zhruba 5 minut, dokud se neodpaří. Rajčata ještě více nadrtíme a přilijeme do hrnce. Na mírném ohni vaříme omáčku za občasného míchání zhruba 2 hodiny, až zhoustne. Špagety uvaříme v osolené vodě na skus. Pak vyjmeme z omáčky bylinky a rozmixujeme ji dohladka. Vmícháme tři čtvrtiny opečené slaniny, zbylý česnek, olej, pepř a chilli vločky. Uvařené těstoviny slijeme, promícháme s omáčkou a podáváme je posypané zbylou slaninou a strouhaným pecorinem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 29.