Makové knedle s ovocem a smetanovou omáčkou

POTŘEBUJETE: 200 g polohrubé mouky 200 g hrubé mouky ½ kostky droždí 1 lžíci cukru krupice 250 ml plnotučného mléka 1 vejce 100 g mletého máku sůl višně, jahody nebo jiné ovoce
NA OMÁČKU: 200 ml smetany ke šlehání 1 žloutek 1 vanilkový cukr 1 lžíci moučkového cukru
Z části mléka, mouky, cukru a droždí připravíme kvásek a na teplém místě necháme cca 30 minut kynout. Zbylé a ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Těsto vyválíme na dřevěnou desku, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut vykynout. Z těsta pak uděláme placičky, které naplníme ovocem a vypracujeme kulaté knedlíky. Posypeme je moukou a necháme znovu vykynout cca 10 minut. Knedlíky vaříme 8 až 10 minut v lehce osolené vodě. Na omáčku vyklepneme do misky žloutek, přidáme oba cukry a vyšleháme do pěny. Smetanu ohřejeme (nesmí se vařit) a pomalu ji přiléváme za stálého míchání ke žloutkové pěně. Pak necháme omáčku opět prohřát 5 minut (nevařit!), odstavíme a necháme zchladnout.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 28.