Kuře na bílém víně – Francie

POTŘEUJETE: 2 lžíce oleje 70 g másla 12 šalotek 3 stroužky česneku 160 g anglické slaniny 250 g hnědých žampionů 8 kuřecích paliček 1 lžíci hladké mouky 500 ml bílého vína (ideálně polosuchý ryzlink) 350 ml drůbežího vývaru 1 bobkový list 2 snítky rozmarýnu 100 ml smetany ke šlehání 1 žloutek 1 hrst hladkolisté petržele sůl mletý pepř
Ve velkém plochém silnostěnném kastrolu rozehřejeme polovinu oleje s máslem. Šalotky oloupeme, ale necháme vcelku, česnek oloupeme a utřeme a slaninu nakrájíme na nudličky. Vše vložíme do kastrolu a smažíme. Když se slanina začne zabarvovat, přidáme očištěné houby a dále několik minut smažíme. Pak vše vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu přidáme zbylý olej a máslo, kousky kuřete poprášíme moukou a po částech je osmažíme ze všech stran dozlatova. Do kastrolu dáme všechny osmažené kousky, vlijeme víno a vývar, přidáme bylinky, šalotky, česnek a slaninu. Osolíme a opepříme. Mírným varem dusíme asi 20 minut. Na velkou mísu si postavíme cedník a obsah kastrolu vlijeme do cedníku. Překapanou šťávu vrátíme do kastrolu a necháme ji trochu odvařit. V misce promícháme smetanu se žloutkem a trochou horké šťávy, pak vlijeme do kastrolu ke zbylé šťávě, za stálého promíchávání necháme krátce zlehka prohřát. Omáčka se nesmí vařit, aby se nesrazila. Do omáčky vložíme zpět kousky kuřete a necháme je prohřát. Dochutíme solí a pepřem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 29.