Rudolf Hrušínský - Nevěřili mu, že je kluk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Rudolf Hrušínský - Nevěřili mu, že je kluk!

Fotografie
Fotografie (internal)

Víte, že slavný Rudolf Hrušínský (†73) se původně jmenoval Rudolf Böhm? Pocházel ze starých divadelnických rodů...

Herci byli i oba jeho rodiče – matka Hermína Červíčková a otec Rudolf Böhm. Právě ten si zvolil pseudonym Hrušínský, kteréžto jméno přejala celá rodina. A kdy musel Rudolf dokazovat své mužství?

Hrušínský se narodil roku 1920 v Novém Etynku, kde hrála jejich kočovná společnost v hostinci U Černého orla. Rudolf tam přišel na svět přímo za jevištěm. Odmalička jej rodiče brali na divadelní prkna jako »rekvizitu« a jako první mu byly přiděleny dětské role, zejména dívek.

„Táta tím trpěl a občas měl při děkovačce potřebu dokázat, že je kluk, tak si zdvihal sukýnku, aby to všichni viděli,“ směje se dnes jeho syn Jan Hrušínský. V šestnácti letech ho přijal do herecké školy E. F. Burian a zároveň ho angažoval ve svém divadla D 38.

Poté hrál v divadle Akropolis, v Městském divadle na Královských Vinohradech či v Uranii. V roce 1960 přešel do Národního divadla, jehož členem byl až do smrti v roce 1994. Objevil se v takřka dvou stovkách filmů. K těm nejznámějším patří Cesta do hlubin študákovy duše, Dobrý voják Švejk, Spalovač mrtvol, Tři veteráni, Vesničko má středisková, série detektivek s majorem Kalašem či Obecná škola.

Po podpisu manifestu 2000 slov v roce 1968 byl několik let bez práce a tradovalo se, že se musí živit jako taxikář. Byla to fáma.

Po listopadu 1989 se stal poslancem československého Federálního shromáždění za Občanské fórum. Po dvou letech však politiku definitivně opustil.

Jeho synové Rudolf (64) a Jan (55) jsou také známí herci. Na uměleckou dráhu se dal i jeho vnuk Rudolf (40).

Přečtěte si
maxaxmann
5. 1. 2011 • 10:04

aaa na zádech mnšl hrb! týýý píííčo!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.