Tropické noci, pobyt v klimatizovaném prostoru, nálety obtížného hmyzu…

Léto odstartovalo v plné své síle, teploty se i u nás přes den vyšplhaly nad třicet stupňů a také noci byly tropické. Pak naráz přijdou bouřky a ochlazení, že vytahujeme mikiny a svetry. K tomu má pré otravný hmyz, který nám může pořádně otrávit posezení venku i spánek v noci. Existují však jednoduché tipy a triky, jak na letní nástrahy vyzrát. Jak se kvůli klimatizaci nepřipravit o pohodové chvíle, které potraviny nás nejlépe ochladí a proč je nezbytný odpolední šlofík?
Ochlazení jídlem
Naše tělo má stálou vnitřní teplotu, kterou udržuje termoregulační systém. Jídlo, které si dopřáváme, ho ale může ovlivnit. Třeba bílkoviny výdej tepla zvyšují, zatímco ovoce či zelenina s vyšším obsahem vody a nízkou energetickou hodnotou nejsou tak náročné na trávení. K pití si dopřejte raději vodu, a pokud chcete sáhnout po slazených nápojích a limonádách, volte ty s minimem cukru. Také s alkoholem v létě opatrně, ačkoli máte pocit, že pivo nebo vinný střik vás dobře osvěží, v horku se můžete snadněji opít, navíc alkohol, jak známo, dehydratuje. Dobrou volbou jsou fermentované nápoje na bázi kombuchy, které prospívají zažívání a jsou čistě přírodní a bez konzervantů. V létě bychom měli jíst potraviny lehké, bohaté na vodu, minerály a elektrolyty. Ideálně v minimálně tepelně upraveném stavu. Inspirací může být často skloňovaná středomořská strava plná zeleniny a lehkých pokrmů z ryb. Skvělou letní volbou je čerstvá okurka, vodní meloun, rajčata, kysané výrobky či listová zelenina.
Jahodovo-rebarborový crumble s tvarohem
POTŘEBUJETE:
300 g rebarbory
250 g jahod
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 tučné tvarohy
1 lžičku citronové kůry
NA DROBENKU:
50 g hladké mouky
70 g másla
100 g ovesných vloček
50 g vlašských ořechů
50 g třtinového cukru
1 lžičku mleté skořice
1 špetku soli
Troubu předehřejeme na 175 °C a připravíme si zapékací misku nebo menší a hlubší plech. Rebarboru omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Jahody zbavíme stopek a přepůlíme. Vše přesypeme do misky, zasypeme oběma cukry a dobře promícháme. Přendáme do zapékací misky a rovnoměrně rozprostřeme. V další míse připravíme drobenku. Nejprve lehce propracujeme mouku se studeným máslem. Pak přisypeme vločky, nasekané ořechy, cukr, skořici a sůl. Hotovou drobenku nasypeme na směs v zapékací misce a tu pak přendáme do trouby. Pečeme asi 45 minut dozlatova. Crumble necháme trochu vychladnout. Do vhodných sklenic dáme dvě lžíce tvarohu předem dochuceného nastrouhanou citronovou kůrou a na ty navrstvíme hotový crumble. Uděláme ještě jednu stejnou vrstvu a poté můžeme ozdobit třeba bylinkami.
Více čtěte v tištěném APŽ číslo 28.