Do stanu před koronavirem: Kemp bezdomovců | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Do stanu před koronavirem: Kemp bezdomovců

Stanové městečko v Troji je prvním pražským zařízením, kde mohou lidé bez domova trávit celý den, a omezit tak svůj pohyb v ulicích.
Stanové městečko v Troji je prvním pražským zařízením, kde mohou lidé bez domova trávit celý den, a omezit tak svůj pohyb v ulicích. (﷯Foto Aha! – M.﷯ Přibyl, Praha.eu﷯)

Nebylo nač čekat! Zatímco se vedení Prahy nemohlo rozhodnout, jestli umístí bezdomovce do nevěstince, kasáren či ubytovny, charita pro ně rychle postavila stanové městečko.

Jak zůstat doma, když domov nemáte? V pražské Troji vyrostlo stanové městečko až pro 75 lidí bez přístřeší. Arcidiecézní charita Praha tak pomáhá bezdomovcům dodržet omezení pohybu na ulici a snížit rizika nákazy koronavirem. „Lidé bez přístřeší dosud neměli místo, kde by mohli být nepřetržitě,“ vysvětlil Nedělnímu Aha! za charitu Stanislav Fiala. „Tady nabízíme i odpovídající hygienické zázemí, ochranné prostředky, roušky, motivujeme je, aby tu zůstávali po celý den,“ dodal.

Jen na nákup
Jedním z obyvatel městečka je i Michal Šeda (22). Na ulici žije čtyři roky. „Bez roušky tu nikoho nepotkáte, chápeme nařízení i to, že musíme dodržovat nějaký řád,“ řekl Aha!. Bezdomovci opouštějí zázemí pouze kvůli předem nahlášené cestě na nákup nebo na úřady.

Bez větších konfliktů
„Pravidelně tu probíhají dezinfekce zařízení, pokud někdo potřebuje, přijede za ním zdravotník. Dvakrát denně dostáváme teplé jídlo. Nevznikají tu ani žádné větší konflikty, jsme rádi, že tu můžeme být,“ dodal Šeda.

Můžete pomoci
Modré stany věnoval charitě internetový prodejce elektroniky. „O chod městečka se pak starají naši pracovníci, chceme zapojit dobrovolníky a studenty,“ upřesnil Fiala. Pomoci můžete svými dary i vy. Na adrese Pernerova 20, Praha-Karlín charita ocení zejména stany, spacáky, oblečení a boty, hygienické prostředky, základní zdravotnický a dezinfekční materiál a roušky nebo trvanlivé potraviny. Případně můžete zaslat finanční dar na účet charity 749986/5500.

Z nevěstince na tribunu
Vedení metropole v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (38, Piráti) ještě minulý týden plánovalo umístění lidí bez domova do budovy nevěstince v hale číslo 18 holešovické tržnice. Hygienici ale prostor zavrhli jako nevyhovující. Další variantou byla třeba kasárna Karlín nebo nově bývalá sportovní ubytovna ve čtvrtém patře tribuny stadionu Strahov. Tam by už v nadcházejícím týdnu mohlo najít azyl zhruba 20 lidí v nouzi, nejen bezdomovců.

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 4362 NAKAŽENÝCH, 59 MRTVÝCH.
V Česku bylo v době naší uzávěrky potvrzeno 4362 nemocných s Covid-19. Nákaze podlehlo celkem 59 lidí. Počet vyléčených pacientů je 78.

ROUŠKOVNÍK VYROSTL I NA JIŽÁKU
Že lidé neustávají v pomoci druhým, dokazuje i fotografie Lenky Čejkové z pražského Jižního Města. „I takto může vypadat předvelikonoční nadílka, díky jedné šikovné mamince,“ napsala k ní na Facebook. Rouškovníky stále častěji »rozkvétají « po celé zemi. Například před budovou Centra sociálních služeb v Bohumíně nebo uvnitř centra Sociálních služeb v Semilech.

KORONAVIRUS VE ZLÍNSKÉ NEMOCNICI
Nákaza už zasáhla i poslední ze čtyř nemocnic kraje. Jak uvedla krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, testy odhalily Covid-19 u jedné ze sester na Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. „Její kolegové už byli rovněž otestováni a výsledky jsou v jejich případě negativní. U dvou z třiadvaceti testovaných osob byl výsledek nejasný a test se v jejich případě bude muset opakovat,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

NEKRYL SE, ZAPLATÍ
Trpělivost došla policistům s mužem (39), který se na náměstí v Radnici na Plzeňsku producíroval bez roušky. Nejprve vyvázl s upozorněním. „Byl si vědom, že roušku má mít na obličeji. Slíbil, že už ji bude nosit,“ řekla Aha! policejní mluvčí Hana Kroftová. Jenže se dál venku pohyboval bez ústenky. Ignorant dostal pokutu pět tisícovek a jeho rouškový prohřešek policisté jako přestupek oznámili.

Přeplněná nemocnice v New Yorku.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
-bello-
5. 4. 2020 • 23:00

V Praze chodí bez roušky klidně i v metru a i v tram taky.Vždy je třeba na ně řvát, ať si ji nasadí!!!
Je to směšný, i když si nasadí roušku, jsou tak špinaví a zahnojení, že o hygieně není řeči.Ukrajinské , slovenské a rumunské homelesáky bych posílala šupem k nim domů.Ať se o ně starají tam.Jaké jiné národnosti se tu flákají nevím, ale cizích je v Praze hodně. Mnohé komunistické zákony by měly být přehodnoceny a vráceny.Co je to za svobodu, když vám hnijí homelesáci na lavičkách a vy se nemůžete ani hnout. V tramvaji nadechnout ! Pokálení,namazaní, zasvrabení a už jsem viděla v centru Prahy občas i s kalhotami dole se "slunící " klidně na ulici! Ohrožují zdraví ostatních, hrabou se věčně v popelnicích, sírají vajgly na poplivaných chodnících, k čemu jsou jim roušky?! V zimě jim prsknou na dlažbu tenkou deku a ti psi samozřejmě uhynou, ale oni si pořídí zas další. Hezky jsme svobodu Západu pkopírovali, jen co je pravda!!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.