ÚŽASNÁ PANÍ LUDMILA (100): Šije roušky pro celé město! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

ÚŽASNÁ PANÍ LUDMILA (100): Šije roušky pro celé město!

Ludmila Klaudová (100) z Veselí nad Moravou šije na svém letitém šicím stroji roušky.
Ludmila Klaudová (100) z Veselí nad Moravou šije na svém letitém šicím stroji roušky. (Foto archiv rodiny Ludmily Klaudové)

Roušky, dezinfekce a děti metr od sebe. Premiér Andrej Babiš (65, ANO) se nevzdává své představy, že se školy otevřou ještě před velkými prázdninami. Odborníci ale kroutí hlavou a rodiče mají strach.

Podrobnější vizi toho, jak by měl návrat do škol vypadat, zveřejnil Andrej Babiš o víkendu na svém Facebooku. Inspirovat se chce v asijských zemích. „Děti by měly udržovat vzdálenost 1 metr, tak jako to je v Singapuru, Tchaj-wanu nebo Japonsku. Samozřejmě se týká větších dětí, dá se to uchopit formou hry, kluci si rádi hrají na vojáky,“ popsal na sociální síti premiér Andrej Babiš. U menších dětí by metrové odstupy podle něj nefungovaly. Proto se v mateřských školách a na prvním stupni uvažuje o rozdělení dětí do menších skupinek.

Pilotní školy
Otevřít by se neměly školy naráz, ale postupně. „Začali by pilotem bezpečného režimu v několika školách a pak by nastavili plán postupného otevírání tak, abychom mohli otevřít školy. V jedné z variant by to mohlo být v polovině května,“ píše Andrej Babiš. Kromě metrového odstupu by měly děti také nosit po celou dobu vyučování roušky, u vstupu do školy by se měřila teplota, dezinfikovaly by se třídy, i v jídelně by seděly děti »fyzicky« oddělené.

Čiperná seniorka bojuje proti šíření koronaviru Covid-19: Je jí 100 let... a šije roušky pro známé!
Odpočinek u televize? Na to zapomeňte! Nejstarší obyvatelka Veselí nad Moravou Ludmila Klaudová (100) šije doma roušky, aby pomohla kamarádům a známým. Když nyní nastala krize vyvolaná koronavirem COVID-19, neváhala seniorka ani chvilku. Rychle oprášila léty prověřený šicí stroj. Začala šít roušky, kterými zásobila nejen rodinu, ale i kamarády a známé. „Pracovala jsem v mateřské škole nejdřív jako učitelka, později jako ředitelka. Šití bylo ale pro mne obrovským koníčkem,“ uvedla usměvavá důchodkyně.

Hvězda Facebooku
Obyvatelé města jsou na svou nejstarší obyvatelku patřičně hrdí a na sociálních sítích to dávají najevo. „Naše paní ředitelka, stále usměvavá, pilná jako včelička!“ „Já měla tu čest s ní pracovat v Kněždubě v MŠ, úžasná žena, od které jsem přebrala hodně moudra,“ píší lidé na Facebooku.

Motivuje ostatní
Nadšení neskrývá ani vedení města. „Je to neuvěřitelně čiperná a milá paní. Ani se nechce věřit, že v zimě oslavila kulaté narozeniny. Všechny nás motivuje,“ uvedla mluvčí radnice Žaneta Jančaříková.

Stovku oslavila už v prosinci
Ludmila Klaudová se narodila 18. 12. 1919 ve Veselí nad Moravou. Měla sestru Marii a nevlastní sestru Vlastu. Když bylo paní Klaudové dva a půl roku, její maminka byla zavražděna. Naštěstí ji tatínek našel novou maminku v Domaníně, která byla na dívky velmi hodná. Její dobrota se pak promítla i do povahy Ludmily Klaudové.

Nikdy se nevdala
Přestože měla celý život blízko k malým dětem, nikdy se nevdala a neměla své děti. O nápadníky přitom neměla nouzi. Jedním z nich byl František Fajtl, pozdější válečný hrdina, který proslul jako stíhač v anglické RAF.

Šijí i na fotbale
Roušky šije celé Česko s Moravou. Také fotbalová Sigma Olomouc se zapojila do šití. Trenér Radoslav Látal věnoval finance na nákup látky v klubové modré barvě. Část roušek hráči A- -týmu rozvezli prodavačkám do supermarketu a další várku rozmístí v příštích dnech také na jiných místech.

Rodiče: Máme strach!
Možnost otevření škol vzbudila na premiérově facebookové stránce velký ohlas. A drtivá většina rodičů je podle reakcí proti. „Je to sice náročné je učit doma, ale radši se s nimi budu učit doma, než je ohrozit na zdraví a s nimi i svoji rodinu,“ píše Markéta D. Další maminky přímo upozorňují, že za těchto podmínek dítě do školy nepošlou. „Určitě nejsem jediná, kdo to nedovolí, pustit svoje dítě do školy, když je karanténa,“ zlobí se Jana R. Někteří rodiče poukazují i na to, že přísná opatření děti nebudou dodržovat. „I když bych se velmi ráda vrátila do práce, tak se obávám, že to není možné ve školkách dodržet. Po půlroce, kdy dětem cpu do hlavy, jak se správně chovat po použití toalety, jak si mýt ruce, tak bohužel mnoho děti stále nechápe,“ popisuje učitelka z mateřinky Markéta S.

Ředitel Masarykovy základní školy v Praze-Klánovicích: Virus by se mezi školáky šířil
„Možná to nějaká chytrá hlava vymyslí tak, aby to fungovalo. Ale já mám 35 let praxe a představit si to nedovedu,“ kroutí hlavou Michal Černý, ředitel Masarykovy základní školy v Praze-Klánovicích a prezident asociace ředitelů základních škol. Děti v Asii mají podle něj jinou výchovu, jsou vedeny k větší poslušnosti a nejsou tak kontaktní jako evropské kluci a holky. „Ve třídě je dokážeme udržet metr od sebe, ale o přestávkách, na toaletě, v šatnách... Myslím, že bychom zkrátka nezajistili, aby se virus nešířil, kdyby s ním někdo přišel,“ myslí si ředitel. Jako dobrý nápad mu připadá otestovat nová opatření na několika pilotních školách. „Pokud to toho někdo půjde, ať se to zkusí,“ myslí si Michal Černý.

Víte, že...
...ministr školství Robert Plaga (41, ANO) doporučí školám, aby nehodnotily výtvarnou, hudební a tělesnou výchovu?

Covid-19 aktuálně
ČESKO: 4543 NAKAŽENÝCH, 67 MRTVÝCH A 96 UZDRAVENÝCH
Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření některých obchodů. Mělo by jít o prodejny s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, železářství, hobby markety a prodejny a opravny obuvi. Otevřeny by mohly být i sběrny surovin a kompostárny a některá sportoviště.

PŘIJMEME NEMOCNÉ FRANCOUZE
Fakultní nemocnice Brno by měla v nejbližších dnech přijmout šest nemocných s koronavirem z Francie. Novinářům to včera řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Francie požádala Česko o pomoc. Nemocné Francouze přijme Německo i další země Evropské unie.

NAKAŽENÍ SENIOŘI DO NEMOCNIC?
Pokud se potvrdí zpráva, že v havlíčkobrodské nemocnici zemřeli na Covid-19 dva klienti domova pro seniory s lehkými příznaky, bude zřejmě nutné všechny nakažené seniory umístit do nemocnic. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle premiéra Andreje Babiše by takové opatření nebylo možné realizovat.

PRAŽSKÉ JARO ONLINE
Festival Pražské jaro se letos kvůli koronaviru uskuteční online. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webových stránek Pražského jara. Vybrané koncerty odvysílá i Česká televize a Český rozhlas.

STRÁŽNÍK DAL DÍVCE FACKU
Do konfliktu se skupinou mladých lidi se v Praze dostala hlídka městské policie. Čtyři puberťáci se sešli u rybníku ve čtvrti Řepy a porušovali tak zákaz shromažďování. Na strážníky měli pokřikovat, což jeden z nich nevydržel a dal dívce (19) facku. Incident, který se stal ve čtvrtek, natočil jeden z mladíků na video a včera sdílel na sociální síti. Případem se bude zabývat inspekce, pražská městská policie se za chování svého zaměstnance omluvila.

JAK VYCHÁZÍ AHA!
Vážení čtenáři, blíží se Velikonoce a to znamená i dílčí změny v tom, jak vychází deník Aha! Mimořádně už ve STŘEDU 8. DUBNA vychází deník spolu s TV Magazínem a Aha! kuchařkou. Ve čtvrtek koupíte samotný deník, POZOR – na Velký pátek 10. dubna pak noviny NEVYCHÁZEJÍ! Sobotní vydání najdete u svých prodejců, stejně jako oblíbené Nedělní Aha!. Na Velikonoční pondělí 13. dubna deníky NEVYCHÁZEJÍ. Další číslo pak na stáncích najdete v úterý 14. dubna.

Miloš Zeman: Testovat jsem se nenechal. Bojí se o zdraví?

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.