Psychiatr Radkin Honzák: Jak se nezbláznit v karanténě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Psychiatr Radkin Honzák: Jak se nezbláznit v karanténě

Radkin Honzák je renomovaný psychiatr a publicista. Zpravidla bývá dobře naladěn, což ocení diváci i hosté jeho televizní talk show Kabinet dr. Honzáka.
Radkin Honzák je renomovaný psychiatr a publicista. Zpravidla bývá dobře naladěn, což ocení diváci i hosté jeho televizní talk show Kabinet dr. Honzáka. (Lebr Tomas/Moje Psychologie)

Jak prožít izolaci, karanténu, restrikce a další omezování, čtenářům radí psychiatr MUDr. Radkin Honzák (81). Pro Nedělní Aha! exkluzivně sestavil jedenáct »přikázání«, dobře míněných rad a tipů, jak se ze všeho nezbláznit.

Nestěžujte si
Neberte omezení pohybu jako kriminál, ale jako přestup z prvního na druhý stupeň ve škole. Najednou jsou tam jiní kantoři, předměty, požadavky. A můj cíl je vyjít s co nejlepším vysvědčením. Nebudu se rozčilovat, nebudu se trápit. Jako rozumný člověk to vezmu tak, že jsem v jiné situaci a v té se musím zařídit.

Hrajte si
Je potřeba se vrátit do dětských let. Já si třeba maluji nebo vymýšlím blbé veršíčky. Takže pokud jsme uvěznění doma, můžeme dělat všechny věci, o kterých jsme říkali, že na ně nemáme čas. Typická věta: Až budu mít čas, tak se na tohle vrhnu… Můžeme uklidit psací stůl, konečně dočíst knihu, vyšít ubrus, co jsme před lety začali.

Nekritizujte se navzájem
Je veliký zabiják, když se lidi doma snaží navzájem polepšit. To společné nahňácání v malém prostoru by se mělo obejít bez kritických připomínek. Tak holt někdo mlaská a bude mlaskat pořád, i když mu to budu říkat, akorát bude houstnout atmosféra. Je lepší se vzájemně podporovat.

Nekoukejte pořád na zpravodajství
Na zprávy se stačí podívat jednou za den. Čím víc kontrol, tím víc nejistot. Mozek není postaven na to, aby si odškrtnul, že je v pohodě. On je postaven na to, aby hlídal, co by ho mohlo ohrozit. Čili čím víc věci kontroluji, tím víc tam nacházím ohrožujících prvků. Když u toho budeme celý den dřepět, stejně s tím nic neuděláme. Uděláme si jenom bordel v duši.

Zkuste autogenní trénink proti úzkosti
Pokud je někdo trochu neurotický, může si najít stránky Dobrapsychiatrie. cz, kde je velice přehledný, rozumný, třístránkový autogenní trénink. To je nácvik postupů proti úzkosti.

Zabavte mozek aktivitou
Emoci nezaženeme tím, že jí budeme říkat, aby odešla. Mozek má nějakou energii, kterou bude věnovat buď emoci, nebo racionálnímu myšlenkovému postupu. Když budu naštvaný, smutný, depresivní nebo úzkostný, tak mi chlácholení nepomůže. Pomůže mi, když si sednu a začnu počítat zpaměti, kolik je 17x584, tím mozek zapne a já ho zapřáhnu rozumnou činností.

Radujte se z maličkostí
Každému zklamanému člověku rozdávám malé notýsky. Vezmeme A4 a složíme jí na A7. Na každou stránku napíšeme tři hezké věci, které nám udělaly radost, a tři hezké věci, kterými jsme si udělali radost sami. A zapisovat každý den v pět odpoledne, abychom se když tak ještě stihli do večera po něčem rozhlédnout. My maličkosti přehlížíme. Musíme se naučit vyďobávat rozinky z vánočky.

Smějte se
Dělat si ze spousty věcí legraci je lidská genialita, kterou nám Bůh dal, abychom přežili. Smích je exploze radosti a radost je nejlepší emoce, kterou můžeme mít. Vylaďuje nás harmonicky, ve chvíli, kdy se smějeme, klesají stresové hormony a zlepšuje se imunita.

Pracujte na sobě, vzdělávejte se
Zamysleme se nad tím, co uděláme pro svůj osobní růst. Vzdělávejme se. Na internetu je například výborný program Landigo, na kterém se dá krásně zadarmo učit řeči. Stačí denně chvilku, lekce trvá tak deset minut. Pro lidi, kteří mají trochu zájem o svět, existuje portál OSEL. Rozsévá moudro, je tam všechno od astrologie až po psychologii.

Vraťte se ke knížce a zpomalte
Všechny ty věci, které běží na monitorech a obrazovkách, se strašně zrychlily. Je to šílené bombardování informacemi a podněty, kdežto kniha vyžaduje svým tištěným slovem jisté soustředění.

Než hádání řekněte heslo
Pokud potřebuje být člověk sám, stačí, když zaleze do kouta a dohodne se s partnerem, že ho teď nechá být. A kdyby došlo na hádky, existuje metoda, kdy partneři mají předem domluvené heslo, které použijí ve chvíli, kdy už začínají létat jiskry, ale ještě ne blesky. To heslo, třeba Kardašova Řečice nebo jiná pitominka, znamená: teď se na minutu přestaneme hádat a necháme to vychladnout. Potom se k tomu mohu, ale nemusím vrátit.

Zvládli jsme horší věci...
Kdykoli se přihodí nějaký velký malér, lidé si daleko víc uvědomí, co pro ně má skutečně hodnotu. Najednou zjistíte, o co vám v životě jde a co je postradatelné. Dojde vám, že důležité jsou vztahy a to, že si navzájem pomáháme. Člověk není stvořen jako sólo jezdec, ale naopak. Po takových událostech se lidé více upínají k duchovnu než k materiálním věcem. Člověk má ve své přirozenosti nesmírnou odolnost. Lidstvo bylo už mnohokrát na vymření, bylo nás tu podstatně méně a stejně jsme všechno přežili. Tohle přežijeme taky.

Fyzioterapeutka Tereza Balíková vysvětluje, jak se cvičí s pacienty s těžkým průběhem nákazy způsobené koronavirem.

Video se připravuje ...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.