Kulajda z hlívy ústřičné

POTŘEBUJETE: 400 g hlívy ústřičné 1 l vody 2–3 brambory 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky 40 g másla 500 ml mléka 500 ml zakysané smetany 18 % 3 kávové lžičky polévkového koření ½ lžičky mletého kmínu 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru 4 ks tablet Irbisu Aspartam 2 lžíce octa
Čerstvou hlívu očistíme, nakrájíme na proužky a vložíme do hrnce. Přidáme 1 litr vody a po dobu cca 40 minut pozvolna vaříme, až hlíva změkne. Před ukončením varu přidáme nakrájené brambory a vše dovaříme doměkka. Z másla a 2 lžic mouky připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. 500 ml mléka rozdělíme: cca 200 ml zamícháme do již vychladlé jíšky a vlijeme do uvařené hlívy. Zbylé mléko, zakysanou smetanu i 1 lžíci hladké mouky metličkou prošleháme a vlijeme rovněž do směsi s hlívou. Krátce provaříme, dochutíme polévkovým kořením, kmínem a odstavíme z ohně. Pak zamícháme kopr a dochutíme sladidlem Irbis Aspartam a octem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 18.