Nechte ořechy zazářit...

Ořechy zažívají v kuchyni posledních pár let doslova renesanci, a není se čemu divit. Jsou výživově bohaté, skvěle chutnají a dají se jíst na stovky způsobů. Kešu, lískové, mandle, arašídy, pekanové či třeba pistácie – každý druh má jiné vlastnosti i chuťový profil. Pokud vás láká zařadit je více do jídelníčku, připravili jsme pro vás malého průvodce, jak se v jejich nabídce nabídce zorientovat a využít jejich prospěšných vlastností naplno.
· Ořechy jsou jedním z nejvšestrannějších pomocníků v kuchyni, snadno je zapojíte do slaných i sladkých jídel. Ať už máte chuť na něco rychlého, sytého nebo výjimečného, s ořechy nikdy nešlápnete vedle. Stačí znát pár základních principů a můžete si sami namíchat granolu, vymyslet lahodný dip nebo třeba ořechový krém, který nahradí smetanu.
· Skvělé jsou vlastní směsi podle chuti, někdo miluje jemnost kešu a mandlí, jiný ocení šmrnc vlašských nebo pekanových ořechů. Přidejte lyofilizované ovoce, semínka nebo kousky kvalitní čokolády a máte základ pro granolu, müsli nebo zdravý snack do práce.
· Na sladko se ořechy hodí do kaší, muffinů, smoothie nebo jako posypka na ovocné poháry. Na slano z nich vykouzlíte pesta, která se hodí k těstovinám i pečivu, poslouží také jako křupavá posypka na saláty i pečenou zeleninu.
· Pomleté ořechy můžete přidat do omáček i polévek, které krásně zahustí a zjemní. Například kešu jsou zase ideální jako základ pro veganský »smetanový« krém. Nebojte se ořechy kombinovat a párovat s dalšími chutěmi, právě v tom spočívá jejich kouzlo.
Více o oříšcích a recepty najdete v tištěném APŽ číslo 20.