Bazalkové pesto s pistáciemi

POTŘEBUJETE: 100 g loupaných pistácií Alika. 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra, podle chuti) 1 stroužek česneku ½ limetky nebo citronu 2 velké hrsti čerstvé bazalky 50 ml olivového oleje (možná bude potřeba více, podle konzistence) sůl pepř
Do mixéru dáme pistácie, parmazán, česnek, limetovou nebo citronovou šťávu a bazalku. Začneme mixovat na nižší rychlost a pomalu přiléváme olivový olej, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Poté směs dle chuti osolíme a opepříme podle chuti, je-li třeba, přidáme i více citrusové šťávy nebo olej pro krémovější strukturu. Pesto je ideální k těstovinám, na pečivo nebo jako dip k zelenině. Recept lze také obměňovat přidáním jiného druhu ořechů či bylinek.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 20.