Ořechy podle druhů: Co je na nich zdravého?

Objevují se v jídelníčcích racionální stravy, doporučují je nutriční specialisté. Ořechy a oříšky. Co je na nich tak zdravého? Pojďte si na ně trochu »posvítit«.
Ořechy jsou skvělým zdrojem zdravých tuků, bílkovin a vlákniny. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin podporují správnou funkci srdce a mozku. Navíc obsahují vitaminy a minerály jako vitamin E, hořčík či zinek, které přispívají k celkovému zdraví. Když nás přepadne chuť na něco dobrého, ořechy jsou skvělou volbou.
„Jejich přirozená kombinace tuků, bílkovin a vlákniny pomáhá zpomalit trávení a prodlužuje pocit sytosti. Na rozdíl od sladkostí, které způsobují rychlé kolísání cukru v krvi, ořechy zajistí dlouhodobější příjem energie bez nepříjemných výkyvů. Navíc jejich křupavá textura a bohatá chuť uspokojí chuťové buňky podobně jako méně zdravé pochoutky,“ vysvětluje Martin Wallner, zakladatel Mixit.cz. s tím, že každý druh ořechů má své specifické výživové benefity:
- Mandle jsou skvělým zdrojem vápníku a vitaminu E, který funguje jako antioxidant a pomáhá udržet zdravou pleť.
- Vlašské ořechy jsou jedním z nejlepších rostlinných zdrojů omega-3 mastných kyselin, které podporují mozkovou činnost a snižují riziko srdečních onemocnění.
- Kešu oříšky obsahují hodně hořčíku, který pomáhá proti únavě, podporuje správnou funkci svalů a nervové soustavy.
- Lískové oříšky jsou bohaté na vitamin B6. Ten přispívá ke správnému fungování mozku a nervového systému.
- Pekanové ořechy mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením a zpomalují proces stárnutí.
- Para ořechy jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů selenu, minerálu důležitého pro správnou funkci imunitního systému a zdraví štítné žlázy.
- Pistácie mohou snižovat hladinu krevního cukru a krevní tlak u lidí s metabolickým syndromem a diabetem 2. typu.
Kterým se vyhnout při hubnutí?
Přestože jsou ořechy energeticky vydatné, dokážou navodit dlouhodobý pocit sytosti, a tím omezí přejídání. A také regulují chutě na sladké či nezdravé potraviny. Pokud se snažíte nějaké to kilo shodit, raději se vyhněte makadamovým a pekanovým ořechům. Mají nejvyšší obsah tuku a kalorií (nad 700 kcal na 100 g).