Ořechová abeceda aneb jak vytěžit z ořechů maximum...

Ořechy zažívají v kuchyni posledních pár let doslova renesanci, a není se čemu divit. Jsou výživově bohaté, skvěle chutnají a dají se jíst na stovky způsobů. Kešu, lískové, mandle, arašídy, pekanové či třeba pistácie – každý druh má jiné vlastnosti i chuťový profil. Pokud vás láká zařadit je více do jídelníčku, připravili jsme pro vás malého průvodce, jak se v jejich nabídce nabídce zorientovat a využít jejich prospěšných vlastností naplno.
Každý je originál
Ořechy nepředstavují jen zdravé tuky v jídelníčku, ale jsou zároveň velmi sofistikovanou ingrediencí s pestrým chuťovým spektrem. Některé druhy jsou jemné a máslové, jiné naopak výrazné, zemité nebo nasládlé. A právě v této rozmanitosti tkví jejich síla v kuchyni i ve výživě.
· Mandle jsou jemně nasládlé, skvěle se hodí do pečení, kaší i domácích granol. Jejich pravidelná konzumace výrazně přispívá ke zlepšení kvality kůže, vlasů a nehtů.
· Kešu mají máslovou strukturu a příjemně nasládlou chuť, díky čemuž jsou ideální na rostlinné omáčky, dezerty nebo jako rychlý zdravý snack. Rostou na rostlině zvané ledvinovník západní a samotný oříšek je ukrytý pod načervenalým nepravým plodem zvaným kešu jablko. Syrové kešu můžou být za jistých okolností jedovaté a musí se tepelně zpracovat ještě předtím, než zamíří do regálů obchodů.
· Lískové ořechy jsou výrazné, lehce zemitě nahořklé. Výborně si rozumí s čokoládou nebo ovocem. Jejich lisováním vzniká velmi kvalitní olej, který se využívá v kosmetice i gurmánské kuchyni.
· Vlašské ořechy mají aromatickou, lehce nahořklou chuť a skvěle se hodí do salátů, k sýrům nebo třeba do ořechového pesta. Díky opravdu vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin jsou velice prospěšné pro mozek a srdce.
· Pekanové ořechy připomínají chuť karamelu, jsou výborné do koláčů, kaší nebo jako sladká tečka k čaji. Jejich blízkými »bratranci« jsou vlašské ořechy, ale mají oproti nim jemnější chuť a méně hořkosti. Oblíbené jsou hlavně v americké kuchyni.
· Pistácie mají nezaměnitelnou nasládlou chuť a krásnou barvu. Hodí se do dezertů, zmrzlin i jako prémiová součást směsí. Patří mezi nejdéle pěstované ořechy, lidé je jedli už před více než 9000 lety. V Persii byly symbolem hojnosti a lásky a dříve si je mohli dovolit jen králové.
· Makadamové ořechy jsou díky své extra jemné a máslové chuti s lehce smetanovým nádechem ideální do sladkých receptů nebo jen tak na mlsání. Jsou považovány za jedny z nejdražších ořechů na světě, a to kvůli náročnému pěstování a zpracování.
· Para ořechy mají jemnou, mírně sladkou chuť, která se hodí k celé řadě pokrmů, například do müsli, jogurtu či salátu. Jsou jedním z nejlepších přírodních zdrojů selenu, který je nezbytný pro správnou funkci mnoha tělesných procesů, včetně imunitního systému a zdraví štítné žlázy. Obecně se však doporučuje konzumace 1 – 2 kousků denně, aby nedošlo k předávkování.
· Kokos, který se rovněž řadí mezi ořechy, dodá exotický šmrnc snídaňovým směsím i různým dezertům. Používat ho lze v podobě chipsů, nebo jako strouhaný. Řadí se mezi tzv. funkční potraviny, jelikož má přirozené antibakteriální účinky a podporuje trávení díky obsahu MCT tuků.
Malé poklady
„Ořechy, respektive jejich různé druhy, jsou odlišně bohaté na minerální látky, jako jsou hořčík, zinek, vápník, železo či draslík. U mandlí je významně zastoupen vitamín E, hořčík a vápník, u kešu najdeme dost železa, zinku a hořčíku, pistácie jsou bohaté na vlákninu, vlašské ořechy na polyfenoly s antioxidačními vlastnostmi. Proto neustále slýcháme doporučení, že by se potraviny a jejich druhy měly střídat, abychom měli co nejpestřejší škálu stravy, a tím násobily synergii látek a znásobovali jejich efekt,“ vysvětluje nutriční terapeutka, Mgr. Petra Kuřátková z pražírny ořechů ALIKA, známá pod pseudonymem Nutrimamma. Mimo to jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny jako omega-3 a omega-6, které platí za zdravé tuky prospěšné tělu. Za zdůraznění stojí i jejich univerzálnost, jelikož nachází využití ve studené i teplé kuchyni, jako posypka na maso, chlebíčky, saláty a polévky, dají se umlít a vmíchat do tvarohového dezertu, přidat do omáček, pest apod. „Jsou také skvělým doplněním rostlinných bílkovin a vlákniny, která kromě toho, že dává pocit zasycení, podporuje trávení a přispívá ke snížení hladiny cholesterolu. Vitamíny E, ale také vitamíny skupiny B či kyselina listová jsou prospěšnými pomocníky celkového zdraví. Vitamín E se propisuje do zdravé kůže, nehtů a vlasů, vitamíny skupiny B prospívají našemu mentálnímu zdraví, ovlivňují soustředěnost i rychlost našich reakcí, nebo pomáhají štěpit cukry a škroby, vitamín B3 se podílí na metabolismu, a tak bych mohla pokračovat ještě dlouhou dobu,“ dodává nutriční terapeutka.
Více o oříšcích všeho druhu najdete v tištěném APŽ číslo 20.