Těstoviny s vlašskými ořechy a sýrovou omáčkou

POTŘEBUJETE: 400 g těstovin (ideálně tagliatelle nebo spaghetti) 150 g vlašských ořechů 200 ml smetany na vaření 2 stroužky česneku 50 g strouhaného parmezánu (lze použít i jiný tvrdý sýr) sůl černý pepř dle chuti čerstvé bylinky na ozdobu olivový olej
Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a krátce je orestujeme na pánvi na mírném ohni, aby se uvolnilo jejich aroma. Poté je odložíme stranou. Těstoviny uvaříme dle návodu al dente, scedíme je, ale trochu vody odlijeme stranou. V hlubší pánvi necháme rozehřát lžíci oleje a necháme na něm rozvonět nadrobno nakrájený česnek. Přilijeme smetanu a na mírném ohni vaříme, až začne smetana mírně houstnout. Přisypeme sýr, lehce osolíme a opepříme, a za stálého míchání prohříváme, dokud nebude omáčka hladká. V případě potřeby ji naředíme vodou z vaření těstovin. Vmícháme do ní také ořechy, doplníme těstovinami a poté ještě dobře promícháme. Podáváme s nasekanými bylinkami, přidat můžeme ještě trochu nastrouhaného sýra.
Více nápadů v tištěném APŽ číslo 20.