Svatomartinské: Husa s mandlovou nádivkou
POTŘEBUJETE: 1 celou husu 1 vejce 1 cibuli 100 ml mléka 250 g vepřové mleté plece 160 g veky 70 g másla 40 g mandlí 1 lžičku sušené šalvěje sůl mletý pepř čerstvou petržel vodu na podlévání
Husu zevnitř i zvenku důkladně osolíme. Na másle zpěníme nasekanou cibuli, veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Poté k ní přidáme vejce, mleté maso, opečenou cibuli, oloupané mandle pokrájené na nudličky, šalvěj, sůl, mletý pepř a nasekanou petržel. Takto připravenou nádivkou naplníme husu a otvor sepneme jehlou. Maso vložíme do pekáče, podlijeme, zakryjeme a pečeme na 170 °C asi hodinu a půl. Pak naběračkou sebereme vypečené sádlo a husu necháme odkrytou dojít (hotová je, když má krásně křupavou kůrčičku). Podle potřeby podléváme. Výpek můžeme (ale nemusíme) zahustit jíškou z másla a mouky. Podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 45.