Svatomartinské: Tvarohovo-povidlový koláč
POTŘEBUJETE: 500 g hladké mouky 60 g krystalového cukru 1 balení vanilinového cukru kůru z 1 citronu 130 ml smetany ke šlehání 33% 30 g čerstvého droždí 2 vejce 150 g másla polohrubou mouku na vysypání
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ: 1 balení tvarohu s obsahem tuku 8,8% 100 g krystalového cukru 1 vejce kůru z 1 citronu 1 balení vanilkového pudinku
NA POVIDLOVOU NÁPLŇ: 200 g švestkových povidel ½ lžičky mleté skořice 50 g perníčků v cukrové polevě ½ balení vanilkového pudinku
Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku s oběma cukry a nastrouhanou citronovou kůrou. Do smetany nadrobíme droždí, promícháme a přidáme do sypké směsi. Přimícháme žloutky a vzniklé těsto ušleháme v robotu. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo. Těsto ještě zpracujeme na moukou vysypaném vále a za občasného promíchání necháme na teplém místě v míse vykynout. Mezitím si připravíme obě náplně. Na tvarohovou v míse smícháme tvaroh s cukrem, přidáme žloutek, citronovou kůru a pudink. Na povidlovou smícháme povidla se skořicí a s najemno nadrobenými perníčky. Nakonec přisypeme pudink a dobře promícháme. Náplň pak přendáme do cukrářského sáčku. Vykynuté těsto vyválíme do tvaru o trochu většího, než je forma na pečení. Do vymazané a vysypané formy vložíme těsto a vytvoříme okraje. Nalijeme tvarohovou náplň a na ni nanášíme pomocí cukrářského sáčku povidlovou náplň. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 45.