Svatomartinské: Husa na bylinkách a citrusech
POTŘEBUJETE 1 celou husu 1 lžičku tymiánu 1 lžičku rozmarýnu ½ lžičky římského kmínu 1 lžičku soli 1 lžičku mletého černého pepře 2 lžíce olivového oleje 1 limetku 2 pomeranče
Nejdříve si předehřejeme troubu na 250 °C. Z husy odstraníme droby, krk a přebytečný tuk z hlavní dutiny. Opláchneme ji zevnitř i zvenku a osušíme papírovými ubrousky. V malé misce smícháme tymián, rozmarýn, kmín, sůl a pepř a promícháme s olivovým olejem. Položíme husu prsy dolů na mřížku v pekáči a potřeme polovinou bylinkové směsi. Vložíme do dutiny husy měsíčky z jednoho pomeranče a limetky. Otočíme husu tak, aby prsa byla nahoře, a posypeme zbytkem bylinkové směsi. Na plech kolem husy umístíme nakrájená kolečka z druhého pomeranče. Husu pečeme přibližně hodinu a půl. Po uplynutí této doby vypneme troubu, ale dvířka neotvíráme a necháme husu v troubě odpočívat 45 minut. Vyjmeme husu z trouby, přikryjeme ji a necháme 10 minut odpočinout. Nakrájíme a podáváme.
Tip na víno: K hlavnímu chodu se ideálně hodí Svatomartinské víno Modrý Portugal. Vůně je ušlechtilá a vyzrálá, připomíná směs tmavého bobulového ovoce, doplněná o tóny sušených plodů. Toto víno je nejvhodnějším společníkem k tradiční svatomartinské huse, ale také skvěle doplní zvěřinové paštiky. „Bezvadně doplňuje chuť propečené husy a zároveň pomůže ulehčit trávení,“ vysvětlila sommeliérka.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 45.