Netradiční přílohy: Tuňákové kuličky s rajskou omáčkou a bulgurem
POTŘEBUJETE: 60 g jarní cibulky olej 340 g mletého masa z tuňáka 60 g vepřové šunky 1 větší stroužek česneku 1 vejce velikosti L 80 g strouhanky 1 a ½ lžičky hořčice sůl pepř sladkou papriku mletou máslo 1 velkou cibuli 6 g hladké mouky vodu dle potřeby 220 g rajského protlaku bobkový list mletý nové koření ocet cukr skořici mletou
Jarní cibulku nakrájenou na kolečka orestujeme na oleji. Necháme vychladnout, přidáme mleté maso, na kostičky nakrájenou šunku, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, hořčici, sůl, pepř a mletou papriku dle chuti a vytvarujeme kuličky (v případě potřeby zahustíme další strouhankou). Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme cca 10 minut při 180 °C. Na pánvi necháme rozpustit kousek másla a orestujeme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a uděláme zásmažku. Podlijeme trochou vody, přidáme protlak, po špetce bobkového listu a nového koření a necháme vařit. Hotovou omáčku propasírujeme, dochutíme octem, cukrem, skořicí a dle potřeby osolíme a opepříme. Podáváme s bulgurem, případně kuskusem, které uvaříme dle návodu.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 46.