Na svatého Martina nejlepší je husina aneb... Tradiční svatomartinské menu
Svatomartinské hody, to je především husa na talíři, tradiční rohlíčky i dobré víno. Co by nemělo na stole chybět a jak si jídelníček odlehčit?
Pokud si chcete dopřát tradiční hostinu, připravte se na velkou kalorickou zátěž. Jestli letos chcete jídelníček trochu odlehčit, řiďte se pravidlem »všeho s mírou«. Redukujte počet knedlíků, přidejte si více zelí nebo salátu a víno omezte na jednu skleničku. „Dobrou alternativou tradiční husy je i stále oblíbenější kachna, které je oproti huse méně tučná, a přitom chuťově obdobná. Kachní maso je navíc po upečení šťavnatější a křehčí než to husí,“ doporučuje Pavel Šilhánek, specialista na maso z Košík.cz.
Zbyla vám z hostiny půlka husy? Využijte toho. „Maso natrhejte a použijte jako náplň do tortil, wrapů nebo sendvičů. Stačí doplnit čerstvou zeleninou a dresinkem. Přidat ho ale můžete i do rizota nebo těstovinových jídel. Z výpeku zase můžete připravit třeba výbornou pomazánku nebo si ho dopřejte s čerstvým kváskovým chlebem,“ radí Pavel Šilhánek.
Co říká legenda
Sv. Martin je patronem vojáků, jezdců, tkalců, vězňů, cestovatelů či vinařů. Narodil se okolo roku 316 v dnešním Maďarsku a vstoupil do armády. Jednou se v nepříznivém počasí podělil o svůj plášť s žebrákem – samotným Kristem. Poté se dal pokřtít, ale úřad biskupa nepřijal. Proto se schovával mezi husami, které ho svým kejháním prozradily. Za trest skončily na pekáči.