Dort s čokoládovou pěnou
POTŘEBUJETE: 80 g hladké mouky 20 g kakaa ½ lžičky kypřicího prášku 150 g cukru krystal 1 vejce 100 ml mléka 1 lžíce espressa 110 g másla 75 g hořké čokolády na vaření
NA PĚNU: 100 ml smetany ke šlehání (33%) 200 g hořké čokolády na vaření 70 g másla 500 ml smetany ke šlehání (ideálně 40%)
NA POLEVU: 1 lžíci másla 110 g mléčné čokolády na vaření 100 ml smetany ke šlehání (33%)
Smícháme v míse mouku, kakao, kypřicí prášek a cukr. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu, pak přilijeme espresso, mléko, vejce a promícháme. Pak tekutou směs nalijeme do sypké směsi a promícháme na těsto. To nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 ºC asi 30 minut. Pak necháme vychladnout. Na pěnu rozpustíme máslo a čokoládu ve vodná lázni. Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. Do vychladlé čokoládové směsi opatrně vmícháme po lžících šlehačku, pěnu navrstvíme na korpus ve formě, uhladíme a celé dáme do lednice na minimálně 4 hodiny ztuhnout. Na polevu rozehřejeme máslo a čokoládu ve vodní lázni, pak vmícháme smetanu. Polevou přelijeme pěnu a necháme ztuhnout.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 44.