Bábovka s náplní

POTŘEBUJETE: 45 g kakaa 170 g hořké čokolády 70% 1 lžíci granulované instantní kávy 65 ml horké vody 225 g hladké mouky 1 lžičku jedlé sody 250 m zakysané smetany 170 g másla 400 g cukru 1 lžíci vanilkového extraktu 5 vajec 1 lžičku soli tuk na formu NA NÁPLŇ: 230 g krémového sýra 100 g cukru krupice 1 vejce 1 lžičku vanilkového extraktu 2 lžičky hladké mouky čokoládovou polevu
Na náplň promícháme nejlépe v robotu krémový sýr s cukrem dohladka. Přidáme vejce, vanilkový extrakt a mouku a dobře promícháme. Na těsto promícháme kakao, čokoládu a granule kávy ve velké míse. Zalijeme vše vroucí vodou a mísu přikryjeme. Necháme stát 5 minut. V menší misce promícháme mouku, sůl a sodu. Čokoládovou směs prošleháme dohladka. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, pak vmícháme smetanu. Nejlépe v robotu utřeme máslo, cukr a vanilkový extrakt (trvá to asi 3 minuty), až vznikne světlá nadýchaná směs. Po jednom k ní vmícháme vejce. Při nízké rychlosti postupně a střídavě zašleháváme moučnou a čokoládovou směs, začínáme a končíme moukou. Bábovkovou formu lehce vymažeme. Nalijeme do ní polovinu hladkého těsta. Na něj dáme náplň, aby nestékala k okrajům formy, a zalijeme zbylým těstem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut. Zkusíme špejlí. Když je bábovka hotová, necháme ji vychladnout. Nakonec polijeme čokoládovou polevou a necháme ji ztuhnout.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 44.