Na zahřátí: Pečený zázvorový čaj

POTŘEBUJETE: 1 kg čerstvého zázvoru 2 citrony 2 limetky 4 badyány 15 kousků hřebíčku 2 svitky skořice 800 g třtinového cukru 2 lžíce rumu
Zázvor oloupeme a nakrájíme do vyššího pekáče na tenké plátky. Z dobře omytých citrusů okrájíme kůru i s bílou slupkou a nakrájíme je na kostičky cca 1x1 cm a přidáme k zázvoru spolu s kořením. Skořici rozlámeme na menší kusy. Z okrájené citrusové kůry ještě odřízneme bílou hořkou slupku, žlutou kůru nakrájíme na tenké proužky a vhodíme ke směsi. Vše zasypeme třtinovým cukrem, zalijeme vodou do výše směsi a vložíme přikryté do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme zhruba 40 minut a dalších 20 minut odklopené. Cukr musí být zcela rozpuštěný a měla by se vytvořit trošku sirupovitá konzistence. Nakonec přidáme 2 lžíce rumu, promícháme a horké plníme do sklenic. Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme takto zcela zchladnout. Pokud si budeme dělat čaj, stačí na čtvrtlitrovýhrnek cca 2–3 lžičky směsi včetně šťávy, které zalijeme pouze vroucí vodou. Směs je hodně koncentrovaná.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 43.