Na zahřátí: Zapečené brambory s pórkem
POTŘEBUJETE: 600 g brambor máslo na vymazání formy 130 ml smetany ke šlehání 1 špetku muškátového oříšku 1 velký pórek sůl mletý pepř
Troubu předehřejeme na 180 °C už ve chvíli, kdy krájíme brambory. Zapékací formu vymažeme máslem. Do silnostěnného kastrolu dáme smetanu se špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a necháme dojít k varu, pak hned sundáme z plotýnky. Do formy střídavě vrstvíme plátky brambor a kolečka pórku a každou vrstvu lehce osolíme a opepříme. Končíme bramborami a rovnoměrně přelijeme smetanovou směsí. Vložíme do trouby a pečeme asi 45 minut, až brambory změknou a na povrchu zezlátnou. Na první půl hodinu můžeme brambory zakrýt pečicím papírem, aby nehnědly příliš rychle, ke konci pečení naopak můžeme teplotu zvýšit, aby se vytvořila zapečená krusta.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 43.