Husí prsa s bulgurem
POTŘEBUJETE: 2 lžíce husího sádla 1 rajčatový protlak 200 g bulguru 500 ml zeleninového vývaru 200 ml cideru 2 husí prsa sůl mletý pepř 2 mrkve 2 cibule 6 stroužků česneku 3 jablka 4 řapíkaté celery ½ svazku tymiánu 1 konzervu bílých fazolí
NA POSYPKU: 2 stroužky česneku ½ svazku petrželky 100 g staršího pečiva
Na posypku rozmixujeme česnek, petrželku a pečivo v mixéru na strouhanku. Do hrnce dáme lžíci husího sádla, přidáme protlak a krátce orestujeme. Přisypeme bulgur, přilijeme vývar, cider a vaříme pod pokličkou doměkka. Nařežeme tukovou stranu na husích prsech křížovým šráfováním tak, abychom se neprořezali až k masu. Osolíme, opepříme. Prso vložíme na rozehřátou pánev stranou s kůží dolů a restujeme 4 minuty dozlatova. Poté obrátíme a opékáme další 4 minuty dozlatova. Dáme na talíř a zakryjeme alobalem. V hrnci rozehřejeme druhou lžíci sádla, vhodíme nakrájenou mrkev, orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, nakrájená jablka, celer a tymián. Restujeme asi 10 minut. Pak přidáme fazole, uvařený bulgur a promícháme. Dochutíme solí a pepřem a posypeme opečenou strouhankou. Prsa nakrájíme na plátky, rozložíme na zeleninovou směs s bulgurem.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.