Guláš se sójovými kostkami

POTŘEBUJETE: 2 lžíce hladké mouky 1 lžíci másla 100 g sójových kostek BonaVita 2 lžíce sójové omáčky pepř mletý kmín gulášové koření sušenou majoránku sušenou bazalku sůl 1 litr vody olej 5 cibulí + na ozdobu 5 stroužků česneku
Jako první si připravíme jíšku. Mouku nasypeme do rozehřátého tuku, dobře promícháme a chvilku za stálého míchání restujeme. Odstavíme a necháme vychladnout. Sojové kostky dáme do hrnce, zakápneme je sojovou omáčkou, bohatě zasypeme veškerým kořením, zlehka osolíme, promícháme a zalijeme vroucí vodou. Vaříme na mírném plamení 10 – 15 minut, dokud kostky nezměknou. Následně slijeme, promačkáme a necháme v sítu okapat přebytečnou vodu. V dostatečně velkém hrnci rozpálíme olej, vsypeme nahrubo nakrájenou cibuli a osmahneme dozlatova, poté přidáme najemno nakrájený česnek a necháme rozvonět. Přisypeme sojové kostky, trochu koření a soli a ještě krátce dohromady osmahneme. Vše zalijeme vroucí vodou a vaříme 20 minut. Ke konci vmícháme vychladlou jíšku a ještě chvilku povaříme, dle chuti dosolíme. Podáváme s bramborem nebo knedlíky a nakrájenou syrovou cibulkou.
Více receptů v tištěném APŽ číslo 42.