Ořechové mouky - Jak je používat v kuchyni?

Mouky, ať pšeničné, ale už třeba i špaldové, nebo žitné, patří jednoznačně mezi jedny ze základních potravin, které nechybí doma snad u nikoho z nás. V kuchyni mají širokou škálu využití a neobejde se bez nich spousta receptů, a to nejen teď v čase předvánočního pečení. Pokud však chcete zpestřit či třeba více ozdravit svůj jídelníček, vyzkoušejte také ořechové mouky, které mají zajímavou chuť a řadu dalších předností. Čím si rozhodně zaslouží naší pozornost a jak je uplatnit při pečení?
Bezlepkové mouky mají jiné vlastnosti než ty obilné. Vyznačují se především vyšší mírou savosti, tudíž je potřeba používat větší množství tekutin než při práci s klasickou moukou. Pokud toužíte mít těsto krásně nadýchané, přidává se také více prášku do pečiva. Vzhledem k tomu, že ořechové mouky neobsahují lepek, který dodává těstu pružnost a soudružnost, výsledné dobroty z nich jsou jednoznačně křehčí. Proto se doporučuje nechat je po upečení naprosto vychladnout a raději s nimi za tepla vůbec nemanipulovat. „Pro pečení s ořechovými moukami platí stejné pravidlo jako u všech ostatních, a to připravit si potřebné suroviny tak, aby měly před přípravou pokojovou teplotu. Zároveň je vhodné vyhnout se z počátku otevírání trouby, jelikož vám těsto s ořechovými moukami snadněji spadne,“ doporučuje Petra Vránová. Jak již bylo zmíněno, ořechové mouky se hodí na pečené i nepečené dezerty. Lze najít řadu receptů s použitím výhradně ořechových mouk, nebo jejich kombinací s klasickými moukami v různých poměrech. „Chcete-li jako začátečník vyzkoušet tu nejjednodušší variantu, sáhněte po mandlové mouce, se kterou se pracuje velmi podobně jako s moukou pšeničkou, jen jí použijte o cca jednu čtvrtinu méně. Inspirace na recepty s ořechovými moukami najdete u řady food bloggerek nebo můžete zabrouzdat na blog zdraveorechy.cz,“ radí dále odbornice. Ořechové mouky se skvěle hodí do koláčů, sušenek, cukroví, raw dezertů, sladkých kaší i zdravého smoothies. Využití však naleznou i při přípravě dresinků, polévek a omáček, protože pokrmům dodají jedinečnou chuť, vlákninu i kvalitní rostlinné bílkoviny.
Více o moukách a skvělé recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.