Vánoční cukroví: Linecké se slaným karamelem

POTŘEBUJETE: 200 g hladké mouky 110 g másla 80 g moučkového cukru 30 g mandlové mouky 2 g soli 40 g vejce
NA KARAMEL: 70 g cukru 10 g akátového medu 1,5 g invertního cukru 55 g smetany ke šlehání 20 g másla 1 lžíci mořské soli na posyp
Mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy robota. Přidáme sůl s mandlovou moukou a dobře vychlazené máslo nakrájené na kostičky. Zpracujeme na drobenku, pak přidáme vejce a připravíme soudržné těsto. Mezi dvěma listy pečicího papíru ho vyválíme na tloušťku 3 mm a dáme na 12 hodin chladit. Pak vykrájíme kolečka nebo jiné tvary, do poloviny vykrojíme uprostřed kolečko. Pečeme 10 minut na 150°C dorůžova. Cukr s medem a invertním cukrem rozpustíme na karamel. V jiném hrnci zahřejeme smetanu a mimo plotnu ji tenkým pramínkem za stálého šlehání přiléváme ke karamelu. Pak vrátíme na sporák a ještě minutu za stálého míchání vaříme. Necháme vychladnout na teplotu pod 60°C a pak vmícháme máslo. Před použitím dáme do ledničky. Linecké cukroví slepujeme vychladlým karamelem a posypeme mořskou solí.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 49.