Dobroty z ořechové mouky: Vánoční kořeněný dort
POTŘEBUJETE: 6 vajec 90 g třtinového moučkového cukru Alika 250 g másla 100 g čokolády s obsahem kakaa 70 % 100 g čokolády s obsahem kakaa 60 % 3 polévkové lžíce rumu 250 g lískooříškové mouky Alika ½ lžičky mleté skořice špetku soli špetku mletého hřebíčku
NA ČOKOLÁDOVÉ GANACHE: 100 g hořké čokolády 100 ml 33 % šlehačky ¼ lžičky mleté skořice
NA OMÁČKU: šťávu ze dvou pomerančů 1 lžíci cukru 3 lžíce pomerančového likéru (pokud ho nemáme, můžeme nahradit rumem) 1 lžíci másla
Žloutky oddělíme od bílků a s třtinovým moučkovým cukrem je vyšleháme do pěny. Na pánvi rozpustíme máslo s oběma čokoládami a v závěru přidáme rum. Poté ušleháme sníh z bílků. V míse smícháme lískooříškovou mouku se skořicí, špetkou soli a mletým hřebíčkem. Následně tuto suchou směs smícháme s vychladlou čokoládovou směsí. Přidáme i vyšlehané žloutky s cukrem a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Takto připravené těsto ihned dáme do dortové formy o průměru 23 cm vyložené po dně pečicím papírem. Povrch uhladíme a pečeme na 180 °C po dobu 35 – 40 minut, nebo do doby, než je dort uprostřed pevný a vytažená špejle zůstává čistá. Dort necháme po upečení vychladnout na mřížce. Po vychladnutí příborovým nožem objedeme po obvodu dort, aby se uvolnil od formy, a vyjmeme ho z formy. V mezičase připravíme čokoládové ganache (polevu). Čokoládu zalijeme šlehačkou a dáme do mikrovlnné trouby, nebo nad párou ohřejeme, aby se směs zcela rozpustila. Na závěr přisypeme skořici, metlou vymícháme dohladka a necháme krátce vychladnout. Poté polevu nalijeme na dort i po jeho obvodu a dáme zatuhnout do lednice minimálně na 8 hodin. Podáváme ozdobené šlehačkou a servírujeme se studenou omáčkou. Tu připravíme tak, že svaříme pomerančovou šťávu s cukrem, a až směs trochu zhoustne, přidáme máslo a ještě chvíli povaříme. Poté odstavíme a vmícháme likér.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.