Ořechové mouky - Co o nich musíme vědět?
Mouky, ať pšeničné, ale už třeba i špaldové, nebo žitné, patří jednoznačně mezi jedny ze základních potravin, které nechybí doma snad u nikoho z nás. V kuchyni mají širokou škálu využití a neobejde se bez nich spousta receptů, a to nejen teď v čase předvánočního pečení. Pokud však chcete zpestřit či třeba více ozdravit svůj jídelníček, vyzkoušejte také ořechové mouky, které mají zajímavou chuť a řadu dalších předností. Čím si rozhodně zaslouží naší pozornost a jak je uplatnit při pečení?
Ořechové mouky lze vyrobit ze všech druhů ořechů a nabídka je tak dnes na trhu opravdu pestrá. Seženete bez problémů mouky, jako jsou mandlová, kokosová, lískooříšková, pekanová, pistáciová, para, arašídová, kešu či vlašskooříšková mouka. „Při výběru ořechových mouk doporučuji zvolit ověřeného výrobce, u kterého máte záruku kvality a čerstvosti. Na obale produktu uvidíte, zda je mouka vyrobena z pražených či nepražených ořechů. U výrobce s velkou kapacitou výroby máte větší jistotu, že budou ořechy čerstvě upraženy i namlety. Zda si zvolíte variantu praženou či nepraženou, je již na vás,“ uvádí Petra Vránová.
U zastánců zdravého životního stylu je otázka pražení téma, které vyvolává často divoké diskuze. Odpůrci pražení mají argument, že se při zpracování zničí obsažené zdraví prospěšné látky z ořechů. Naopak zastánci pražení jsou přesvědčeni, že šetrným pražením, kdy ořechy nejsou vystaveny vysokým teplotám příliš dlouho, se obsažené živiny a další cenné látky nezničí a ořechům se díky pražení krásně rozvine jejich typická chuť.
Vyrobit si můžete ořechové mouky i doma, nicméně potřebujete k tomu výkonný mixér, díky kterému docílíte opravdu jemné textury mouky. Pokud ho doma nemáte, vyplatí se vám koupit již hotový produkt. Na kvalitě mouky, stejně jako na její zrnitosti, totiž opravdu záleží a potvrdily by vám to i zkušené pekařky. Řada z nich používá ořechovou mouku například při výrobě francouzských makronek, u kterých se tyto vlastnosti výrazně projeví na výsledku. „Všechny ořechy či luštěniny, pod něž řadíme arašídy, prochází před spuštěním do výroby mouky kontrolou v laboratoři. Následně přichází na řadu pražení, a poté se ořechy zbaví slupek procesem blanšírování. Takto přichystané ořechy se namelou a výsledná mouka prochází separačními síty, která nám pomohou rozdělit finální produkt dle hrubosti, která je u mouky velmi důležitým aspektem,“ přibližuje zákulisí výroby generální ředitelka firmy Alika.
Více o ořechových moukách a skvělé recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.