Ořechové mouky - Zdravější a chutnější alternativa nejen při pečení...
Mouky, ať pšeničné, ale už třeba i špaldové, nebo žitné, patří jednoznačně mezi jedny ze základních potravin, které nechybí doma snad u nikoho z nás. V kuchyni mají širokou škálu využití a neobejde se bez nich spousta receptů, a to nejen teď v čase předvánočního pečení. Pokud však chcete zpestřit či třeba více ozdravit svůj jídelníček, vyzkoušejte také ořechové mouky, které mají zajímavou chuť a řadu dalších předností. Čím si rozhodně zaslouží naší pozornost a jak je uplatnit při pečení?
Bohatý zdroj živin
Většina z nás je zvyklá používat v kuchyni klasickou bílou pšeničnou mouku. Ten, kdo se snaží jíst zdravěji, zřejmě již vyzkoušel i její celozrnné varianty či produkty z jiných zrn, jako jsou špalda či žito. Existuje však také celá řada ořechových mouk, které vynikají svými výživovými hodnotami – jsou plné bílkovin, zdravých tuků, vitamínů, minerálních látek i vlákniny, která má příznivý vliv na naše zažívání a dodává pocit sytosti. Navíc neobsahují lepek, což využívají především lidé, kteří na něj mají alergii či intoleranci. Většina z nás však tuto zajímavou variantu mouk opomíjí, a přitom ti, kteří ji vyzkouší, si ji rychle zamilují. Kromě toho, že mají ořechové mouky své četné výhody, vyznačují se i určitými specifiky. Jsou vyrobeny vždy čistě z jednoho daného druhu ořechu, a proto přejímají jeho typickou chuť, což se dá skvěle využít právě při vaření. Tento benefit klasické obilné mouky nemají a nedokážou tak ovlivnit výsledný pokrm. Nicméně abyste skutečně mohli ocenit všechny přednosti ořechových mouk, je třeba naučit se s nimi pracovat. Pak už stačí popustit uzdu své fantazie a můžete s nimi začít experimentovat v kuchyni.
Nejen málo sacharidů
Podívejme se na hlavní výhody ořechových mouk. „Kromě toho, že jsou ořechové mouky přirozeně bezlepkové, mají nižší obsah sacharidů, který je v porovnání s klasickou pšeničnou moukou až o celé tři čtvrtiny nižší. Zároveň mají nízký glykemický index, který nám pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Díky svému složení jsou tak ořechové mouky vhodné i pro diabetiky či lidi na dietě,“ vysvětluje Petra Vránová, generální ředitelka firmy Alika, rodinné pražírny ořechů. Další z výhod ořechových mouk je fakt, že nepotřebují tepelnou úpravu, a hodí se tudíž skvěle i na nepečené dezerty či cukroví. Tyto přednosti oceňují také vyznavači low carb a paleo diety. „O ořechové mouky jsme zaznamenali zvýšený zájem již před pár lety, což nám umožnilo rozšířit nabídku tohoto sortimentu, a využít tak maximum z každého oříšku. Velká provozní kapacita nám umožňuje vyrábět opravdu ty nejčerstvější produkty, které se u nás na skladě vůbec neohřejí,“ dodává odbornice. Přestože jsou ořechové mouky vhodnou surovinou i pro dietáře, obsahují nemalé množství rostlinného tuku, kdy ořechy mají obecně okolo 60 g tuků na 100 g hmotnosti. Mějme tedy na paměti, že i všeho zdravého je třeba užívat s mírou.
Více o ořechových moukách najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 48.