Plody podzimu: Hruškový sorbet

POTŘEBUJETE: 1,3 kg zralých hrušek šťávu z ½ citronu 180 g krupicového cukru 130 ml vody 4 hřebíčky 2 badyány
Hrušky oloupeme a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na kostky a dáme do hrnce. Pokapeme je citronovou šťávou, aby zbytečně nehnědly, zasypeme cukrem a přilijeme vodu. Vložíme koření a přivedeme k varu. Pak plamen stáhneme a vaříme, dokud nejsou hrušky zcela měkké. Trvá to asi 10 až 20 minut. Odstavíme z ohně, přiklopíme a necháme vychladnout. Přendáme do lednice a směs na sorbet zcela vychladíme. Poté vyjmeme koření a rozmixujeme směs dohladka. Pokud měla hruška spíše hrubší než máslovou dužinu s výraznými drobnými tvrdými částečkami, protřeme směs důkladně přes síto. Nalijeme do zmrzlinovače a umícháme. Hotový sorbet přemístíme do mrazáku asi na 4 hodiny. Pokud zmrzlinovač nemáme, nalijeme směs do mrazuvzdorné nádoby a vložíme do mrazáku. V průběhu mražení několikrát vytáhneme a promixujeme ponorným mixérem. Necháme mrazit 4 hodiny.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37.