Plody podzimu: Palačinky s karamelizovanými hruškami

POTŘEBUJETE: 4 vejce 470 ml mléka 120 ml smetany ke šlehání 30% 145 g hladké mouky 50 g krupicového cukru sůl 50 g másla
NA NÁPLŇ: 1 lžíci másla 5 hrušek mletou skořici kardamon 2 lžíce třtinového cukru
NA OMÁČKU: ¼ hrnku krupicového cukru 1 lžíci másla 1/3 hrnku kondenzovaného mléka 50 ml rumu
Nejdříve si uděláme palačinky. Do mixéru dáme všechny ingredience na těsto a rozmixujeme. Hotové těsto necháme odpočinout. Pak na pánvi vytřené máslem opékáme palačinky dozlatova z obou stran. Hotové palačinky dáme stranou. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme na plátky nakrájené hrušky zbavené jádřinců, po špetce koření a cukr a lehce promícháme a necháme zkaramelizovat. Vaříme 3 až 5 minut. Na omáčku vysypeme do hrnce cukr a počkáme, až začne karamelizovat. Zamícháme. Přidáme máslo, počkáme, až se zcela rozpustí a přilijeme kondenzované mléko. Nakonec vmícháme alkohol a odstavíme z plotny. Palačinky plníme hruškami, přelijeme karamelovou omáčkou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 37.