Plody podzimu: Perníčkový džem ze švestek

POTŘEBUJETE: 1 kg švestek 1 BIO Třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta 1 citron nebo 1 – 2 lžičky Kyseliny citronové Labeta 1–2 lžičky perníkového koření (může být i kombinace skořice, mletého kardamomu, mletého hřebíčku a mletého badyánu)
Připravíme si čisté a suché, ideálně předem vyvařené, skleničky. Švestky, jsou-li měkké, rovnou rozmixujeme a smícháme s bio třtinovým želírovacím cukrem. Pokud jsou tvrdší, nejprve je krátce povaříme s trochou vody na mírném ohni, a až poté je smícháme s želírovacím cukrem. Poté ke švestkové směsi přidáme šťávu z citronu nebo 1 – 2 lžičky kyseliny citronové a koření, promícháme a přivedeme k varu. Povaříme 5 minut a ještě horký džem plníme do skleniček. Zavíčkujeme a otočíme na chvíli dnem vzhůru. Pro delší trvanlivost můžeme džem zavařit.
Více receptů najdete v tištěném aha! pro ženy číslo 37.